Joi, 21 noiembrie 2024 - 10:18:38
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Pentru prima dată în viaţă, 2 bătrâni dintr-un sat din România au lumină în case


18 decembrie 2016

Doi bătrâni dintr-un sat din Munţii Apuseni, care trăiesc singuri de zeci de ani, au pentru prima dată în viaţă lumină în casele lor, relatează adevărul.ro.

Câţiva oameni generoşi au adunat o sumă de bani cu care au cumpărat două panouri fotovoltaice pe care le-au montat la locuinţele lui Nicolae Moişiu (84 de ani) şi Salvina Stanc (80 de ani) din cătunul Ciocăneşti, comuna Mogoş, judeţul Alba.

Bătrânii locuiesc în vârf de munte şi stau singuri de zeci de ani. Rudele pe care le mai au fie au uitat de ei, fie sunt în vârstă şi nu mai pot să îi ajute.

Nicolae şi Salvina stau la aproximativ 1 kilometru unul de altul. Fiecare dintre ei are câte o locuinţă veche, din lemn, acoperită cu paie.

Salvina a fost căsătorită timp de şapte ani, dar a rămas văduvă de tânără şi de atunci locuieşte singură în bordeiul ei. Iar Nicolae nu a fost însurat niciodată. Amândoi au trăit din creşterea animalelor şi din agricultura de subzistenţă. Nu au fost angajaţi niciodată, aşa că nu au pensie.

Fiecare dintre ei primeşte un ajutor social în valoare de 100 de lei pe lună de la primărie, iar cu această sumă de bani trebuie să supravieţuiască o lună întreagă.

În cătunul Ciocăneşti mai sunt 10 case, în timp ce satul de care aparţin, Valea Barnii are circa 60 de locuitori. Câţiva oameni din judeţele Alba, Hunedoara şi Cluj au organizat o campanie de donaţii, susţinută de Radio Cluj, şi au adunat suma de 3.000 de lei necesară pentru a cumpăra două panouri fotovoltaice.

Oamenii au urcat la Ciocăneşti şi au montat panourile la cele două locuinţe.

Cel care a avut ideea de a aduce lumina în casele bătrânilor a fost Ion Crişan din Abrud: ”În vară trecând prin zonă şi făcând un traseu de legătură între comunele Mogoş şi Sălciua am cunoscut situaţia în care se aflau tanti Salvina şi nea Niculiţă. Eram singur, făceam poze, am ajuns la cei doi bătrânei şi le-am cunoscut povestea. În săptamana următoare am fost singur iar la ei cu alimente şi cu carneţelul în care notam ce mai au nevoie. În această toamnă echipa cu care facem drumeţii mi s-a alăturat şi împreună şi cu Radio Cluj am reuşit să achiziţiona panourile”.

Bătrânii au primit şi alimente, saltele, pilote şi lemne.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro