Vineri, 29 martie 2024 - 12:17:25
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


E-mail-urile vor fi urmărite legal?


12 aprilie 2012

Cmob_telomisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat miercuri raport favorabil la Legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de trafic de telefonie şi internet.

Proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

Furnizorii de telefonie şi internet au obligaţia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmărire să transmită datele solicitate, iar dacă acest lucru nu este posibil în 48 de ore, datele trebuie transmise în cel mult cinci zile.

În cazul în care datele nu pot fi transmise, furnizorul trebuie să comunice în maximum cinci zile care este motivul acestui refuz.

Datele stocate vor fi distruse la finalul perioadei de păstrare (un an), cu excepţia celor care au fost accesate şi reţinute.

Proiectul de lege privind stocarea datelor de trafic de telefonie şi internet mai prevede că organele de urmărire penală au obligaţia de a informa persoana ale cărei date sunt reţinute în termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitării, cu excepţia cazurilor în care persoana este implicată în acţiuni care periclitează siguranţa naţională.

Comisia juridică a adoptat şi două amendamente propuse de deputatul minorităţilor Varujan Pambuccian potrivit cărora organele de cercetare ale poliţiei judiciare au dreptul să solicite datele reţinute în baza acestei legi doar cu aprobarea procurorului care supraveghează sau efectuează urmărirea penală şi acestea vor fi transmise numai însoţite de semnătura electronică a furnizorului.

Iniţiativa legislativă are la bază Directiva Uniunii Europene privind reţinerea datelor generate sau procesate în cadrul activităţii de furnizare de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii.

Raportul Comisiei juridice va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor săptămâna viitoare


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro