Joi, 28 martie 2024 - 4:29:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Debut sărbătoresc în octombrie


1 octombrie 2016


 

În prima zi a lui octombrie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI, cunoscut în popor şi ca Pocroave, un praznic cu adânci semnificaţii în viaţa creştinilor. Este un moment în care rugăciunile de ajutor şi ocrotire la Maica Domnului fac minuni. Acoperamântul Maicii Domnului îi ţine sub protecţia lui pe toti creştinii care vor să fie feriţi de încercări şi de suferinţe. Cu această sărbătoare se încheie, practice, cele două luni ale anului, august si septembrie, în care este cinstită în mod deosebit Maica Domnului. Anul bisericesc este diferit de anul civil, el începând la 1 septembrie si încheindu-se la 31 august. De aceea, sărbătorile cele mai importante ale începutului si sfârsitului de an bisericesc sunt închinate Maicii Domnului, pentru cã ea este „începutul mântuirii oamenilor". În constiinta oamenilor s-a fãcut asociatia între acoperirea pãmântului cu brumã si acoperirea capului fetelor mari îmbroboditul cu basma la nuntã, ca semn al trecerii la statutul de femeie mãritatã.
 
Şi în tradiţiile populare denumirea coincide, deoarece, conform obiceiurilor din străbuni, prima zi a lui Brumărel îi este dedicată Sfântului Pocroavă. Acesta este vestitorul iernii, cel ce acoperă ogoarele cu zăpadă. Tot despre protecţie este vorba şi în tradiţia religioasă a sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului. Lipovenii şi ucrainienii îi spun Pocrova, pentru că, în limba slavă, „pokrov" se traduce prin „acoperământ". În esenţă, sărbătoarea are o mare însemnătate, căci se referă la bunătatea şi la puterea Sfintei Fecioare. Se spune că, pe vremea împăratului Leon cel Înţelept, la Constantinopol, după o noapte întreagă de priveghere, înspre zorii zilei de duminică, mulţimea de credincioşi care se rugau în biserica Vlaherna, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a avut parte de o minune.
 
Mai există însă şi un obicei apărut în lume de peste un sfert veac: sărbătorirea, la 1 octombrie, a oamenilor vârstnici sau în etate. Undeva am citit că pensionarii pot fi numiţi chiar o “Bancă a amintirilor”, care niciodată nu dă faliment! În România, conform statisticilor, există, la ora actuală, peste 5,3 milioane de persoane care sunt domiciliate pe strada “Bătrâneţii”, o stradă  plină de istorie, amintiri, regrete...

 

 

Ei bine, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Ploieşti (preşedinte Ştefan Pascu) a descoperit peste 30 de membri fericiţi ai CARP din judeţul Prahova care au împlinit 50 de ani de căsătorie, dar şi 7 persoane singure, cu vârste cuprinse între 90 şi 102 ani! Cu toţii invitaţi la sediul CARP din Ploieşti, pentru a fi sărbătoriţi şi premiaţi. Dintre aceştia, vom menţiona doar numele ultimilor: Petre Iancu, Poenarii Burchi- 90 de ani, Floarea Mhai, sat Brazii de Jos, Maria Aretina Răsăneanu, Ploieşti, Antoaneta Stareţu, Ploieşti, Niculina Ion, Poenarii Burchi  - toţi 92 de ani, Maria Dumitrescu, Ploieşti - 94 de ani şi Ana Ungureanu, din Urlaţi, 102 ani!.

În aplauzele celor prezenţi la acest eveniment, toţi sărbătoriţii au primit felicitări, preşedintele Ştefan Pascu urându-le sănătate şi câţi mai mulţi ani de viaţă, precum şi câte o Diplomă, un buchet de flori şi un plic cu 200 de lei.

Ca în fiecare an, şi acum CARP a organizat, cu acest prilej sărbătoresc, un scurt spectacol artistic, invitatul de onoare fiind renumitul solist de muzică populară Ionuţ Sidău, ploieştean de origine, dar „evadat” în Maramureş, stabilindu-se în localitatea Botiza, unde s-a îndrăgostit de folclorul local, Ionuţ şi formaţia sa Veselia fiind renumită nu numai în Ardeal, ci şi în întreaga ţară. La încheierea microrecitalulului său, Ionuţ Sidău i-a invitat pe ploieşteni la Pensiunea turistică  „Veselia la Români”, din Botiza.

 

 

In continuare, Iulia Nicolae, elevă cls a X-a la Colegiul Naţional Carmen Sylva Ploieşti, ne-a incântat cu înterpretarea unor melodii populare şi uşoară.
O prezenţă inedită la sărbătoarea pensionarilor prahoveni a constituit-o doi invitaţi de onoare: Constantin  Spurcaciu- directorul Centrului cultural „Aurel Stroe” Buşteni, şi Viorica Oprea- preşedintele Centrului Cultural European „Dacia” din Chişinău. Tânăra şi distinsa oaspete venită de peste Prut a impresionat prin mesajul său cald de dragoste şi dor de Ţară, visul său find Reîntregirea: „Vom fi iarăşi ce-am fost şi mai mult decât atât!”. A recitat din versurile lui Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi şi a cântat imnul ţării Limba noastră  (Limba română), pe versuri de Alexei Mateevici, dar şi alte melodii de suflet din tezaurul românesc şi internaţional. Sala a răsplătit-o cu aplauze pe Viorica Oprea, care a adresat pensionarilor prahoveni, tuturor românilor: „Veniţi,fraţilor, şi în Moldova de peste Prut, acolo veţi fi primiţi cu ospitalitatea binecunoscută a moldovenilor. Avem peisaje şi locuri istorice unice în întreg spaţiul românesc . Vă aşteptăm cu drag!”

Invitaţia a fost primită cu aplauze, ea fiind deja înscrisă pe agenda excursiilor organizate in primăvara anului viitor.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro