Miercuri, 24 aprilie 2024 - 2:39:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ti amo, Italia! Martor la Sărbătoarea Corpus Christi (Trupul lui Hristos) din Orvieto


6 iunie 2016


 

Parafrazându-l pe regretatul poet basarabean Grigore Vieru, care, pe vremea ocupaţiei sovietice, spunea că o viaţă întreagă a visat să treacă Prutul, şi eu mărturisesc că toată viaţa am visat  să văd/cunosc marile capitale europene, cu deosebire Roma. Din păcate, nu mi-am împlinit încă acest vis, deşi Prahova  a organizat, aproape în fiecare an, manifestari cultural-artistice sau misiuni economice, la Roma… Mi s-a oferit însă din plin, ca jurnalist,  vizite cu caracter umanitar şi patriotic în Basarabia. Şi nu-mi pare rău, deoarece dincolo de Prut am cunoscut locuri şi oameni minunaţi, care şi ei visează ReUnirea. Despre toate astea am scris zeci poate sute de reportaje publicate în presa  prahoveană, în cea basarabeană sau in publicaţii de limbă română din Germania, SUA ş.a. Aşa am ajuns să fiu citit şi de basarabenii aflaţi peste hotare, dornici să afle ce se mai întâmplă în Moldova lor, cu care am stabilit relaţii de prietenie virtuală pe facebook. De exemplu, dna Galina Sîrghi, care se află cu traiul în oraşul italian Orvieto. E  născută în satul Cimişeni, dar cu domiciliul încă în Chişinău, unde se mai află fiul său, student la Arhitectură. Aflată de de peste 17 ani departe de baştină, dânsa e interesată să afle cât mai multe despre Moldova, întrebarea care mi-a adresat-o lasându-mă ca la dentist: “A cui este ţara Moldova asta, că eu nu mai înţeleg nimic? Cum de a ajuns cea mai săracă ţară din Europa?”. Am încercat să-i răspund, sfătuind-o să citească presa online din Moldova, în special cotidianul Timpul.

În timp, prietenia noastră virtuală s-a transformat într-o dorinţă reciprocă de a ne cunoaşte personal… Aşa am ajuns să fiu invitat la Orvieto, unde, spre sfârşitul lunii mai, urma să aibă loc un mare Festival medieval…

Fireşte, m-am bucurat de invitaţie, căutând urgent un bilet de avion, cea mai rezonabilă ofertă găsind-o la Agenţia de turism A&S World Travel din Ploieşti: 297 lei Bucureşti-Roma, dus-întors, perioada 25-30 mai.

Au fost cinci zile pline, încărcate cu amintiri greu de uitat din Orvieto şi alte locuri minunate din zonă, precum oraşul Bagnoregio sau lacul Bolsena,  cel mai mare lac vulcanic al continentului, format cu mii de ani în urmă.

Impresionantă mi s-a părut  sărbătoarea Corpus Domini(Corpus Christi – Trupul lui Hristos), asemănătoare, într-un fel, cu Festivalul medieval din Cetatea Sighişoarei…

Înainte de a prezenta  oraşul Orvieto şi câteva imagini din cele peste 600 reţinute în aparatul foto, aş dori să mulţumesc dnei Sîrghi pentru generozitatea sa şi plimbările oferite , după programul său de lucru.

Oraşul italian Orvieto, situat la circa două ore de mers cu trenul de la Roma sau pe A1 cu maşina, spre Florenţa (Firenze), este punctul ideal de oprire pentru cei ce doresc sa exploreze zona rurală a Italiei si o importantă rampă de lansare pentru a descoperi Umbria si sudul Toscanei.

Atemporalitatea este un adjectiv care i se poate acorda Italiei frecvent, insa rar se intamplă ca acesta sa se potriveasca mai mult decât in cazul Orvieto. Renumit pe plan international pentru eforturile sale, orasul, cu rădăcini în epoca medievală, a incercat să-si pastreze traditiile in artă si arhitectură, precum si modul de viata al locuitorilor. Un jucător major in miscarea "Slow Food", veti descoperi că Orvieto  a creeat acel loc fermecator in care puteti evada pentru a scăpa de tot si toate. Festivaluri, muzica si arta, combinate cu istoria creează un refugiu ideal.

Având o populaţie de circa 21000 de locuitori, Orvieto este superb, indiferent de unghiul din care este privit, câstigând un loc fruntaş in clasamentul celor mai spectaculoase regiuni ale Italiei. Pozitionat perfect intre Roma si Florenta, orasul se gaseste in vârful unui platou vulcanic, dominând vizual frumoasele podgorii ale văilor din Umbria. Este o priveliste uluitoare, vizibila de la cativa kilometri distanta, in special atunci cand soarele apune si straluceste pe suprafata faţadelor de mozaic ale Domului, una dintre cele mai importante catedrale italiene in stil gotic-roman.

Orvieto -  care dispune de trei pretentii care i-au adus faima: Domul, vinul Classico si ceramica – este mai intotdeauna aglomerat de turisti, pe tot parcursul anului, oraşul fiind gazda a numeroase evenimente culturale, sarbatori populare si istorice sau festivaluri internationale.

Un eveniment important este Festivalul de Jazz, ce are loc in jurul Anului Nou, incepand cu primele zile ale lui ianuarie si include performantele a numerosi artisti internationali. Principalul  eveniment al festivalului, de la care nu trebuie sa lipsiti, este concertul de muzica religioasa tinut in interiorul catedralei, pe data de 1 ianuarie.

Orvieto gazduieste si cateva festivaluri folclorice, precum Palio dell'Oca din primavara, sau sarbatori religioase, precum marea procesiune Corpus Domini (Trupul lui Hristos), atunci cand populatia locala poarta costume de epocă, reprezentand cele mai importante personaje istorice ale orasului in Evul Mediu. Un alt eveniment deosebit este fiesta organizata cu prilejul Adormirii Maicii Domnului, procesiune ce are loc pe 14 august.

Impresionantul teatru Mancinelli gazduieste spectacole artistice din octombrie pana in martie. Si da, Orvieto gazduieste, de asemenea, numeroase concerte muzicale clasice, precum muzica religioasa transmisa la televizor de toata Europa cu ocazia Pastelui. Tot aici puteţi lua parte la "Orvieto con Gusto", un festival desfasurat la mijlocul lunii octombrie. Locul a fost ales de asociatia Arcigola drept unul din cele mai potrivite pentru a organiza acest eveniment, datorita ritmului domol de viată si atmosferei plăcute - decor perfect pentru un festival menit sa permit  oamenilor să descopere şi să guste preparate culinare străvechi.

 
 
 
 
 
 
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro