Vineri, 22 februarie 2019 - 10:47:41
EUR
EURO = 4.7401 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 4.185 RON
Dolarul american a scazut
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Din septembrie se schimbă regulile în procesele civile


13 august 2012

judecator-schimbare-cod-civil-procesPărţile care tergiversează voit judecarea cauzelor civile pot plăti amenzi de până la 1.000 lei. După 1 septembrie, singura cale de atac a unei hotărâri rămâne apelul, însă procesele aflate deja pe rol se vor judeca după vechile reguli.

Peste o lună, orice persoană ce se va constitui parte într-un proces civil, dar şi procurorul de caz, poate face contestaţie privind tergiversarea procesului, prevalându-se de încălcarea dreptului la soluţionare a procesului într-un termen optim şi previzibil. De la 1 septembrie, odată cu apariţia noului Cod de procedură civilă, procesele vor avea, stabilit de judecători, un termen estimativ pentru soluţionare (termen optim şi previzibil, stabilit conform complexităţii cauzei, duratei de cercetare, împrejurărilor etc.), ce va trebui respectat şi, doar prin excepţie, decalat, tot de judecător, atunci când este cazul. Termenul stabilit va fi trecut la dosar de la prima şedinţă. Cu această măsură, legiuitorii României încearcă scurtarea termenelor de soluţionare a cauzelor civile care sunt în prezent interminabile. Fără ca statul să aibă vreun instrument de sancţionare, părţile găsesc mereu tot felul de chichiţe prin care tergiversează procedurile, pronunţările durând, de multe ori, ani de zile.

Amenzi pentru cel care amână judecarea cauzei civile

Noul Cod de procedură civilă prevede sancţiuni aspre pentru obiceiul de a lungi, nejustificat şi deliberat, un proces. Vor plăti amenzi şi chiar despăgubiri morale şi materiale toţi cei care îşi exercită abuziv drepturile şi tratează cu rea-credinţă obligaţiile procesuale. Se are în vedere, aşadar, partea în proces care cu intenţie sau chiar fără va provoca amânarea judecării cauzei sau a unei executări silite. La cererea celeilalte părţi sau a procurorului, aceasta poate plăti nu numai despăgubiri, dar şi amenzi judiciare cuprinse între 100 şi 1000 lei. Instanţele care par a nu-şi fi dat interesul în soluţionarea conform termenului prestabilit a cauzei nu vor fi scutite de contestaţii. Cu invocarea aceluiaşi drept la soluţionare a procesului în termen optim şi previzibil, oricare dintre părţi, precum şi procurorul de caz, pot contesta şi solicita luarea masurilor legale pentru înlăturarea situaţiei care întârzie procesul.

Contestaţia la tergiversarea procesului trebuie rezolvată în 5 zile şi se poate face, conform noului CPC, doar în 4 situaţii speciale :

- Când legea stabileşte un termen de finalizare a unei proceduri, de pronunţare ori de motivare a unei hotărâri, însă acest termen s-a împlinit fără rezultat. - Când instanţa a stabilit un termen în care un participant la proces trebuia să îndeplinească un act de procedură, iar acest termen s-a împlinit, însă instanţa nu a luat, faţă de cel care nu şi-a îndeplinit obligaţia, măsurile prevăzute de lege. - Când o persoană ori o autoritate care nu are calitatea de parte a fost obligată să comunice instanţei, într-un anumit termen, un înscris sau date ori alte informaţii rezultate din evidenţele ei şi care erau necesare soluţionării procesului, iar acest termen s-a împlinit, însă instanţa nu a luat faţă de cel care nu şi-a îndeplinit obligaţia măsurile prevăzute de lege. - Când instanţa şi-a nesocotit obligaţia de a soluţiona cauza într-un termen optim şi previzibil prin neluarea măsurilor stabilite de lege sau prin neîndeplinirea din oficiu, atunci când legea o impune, a unui act de procedură necesar soluţionării cauzei, deşi timpul scurs de la ultimul său act de procedură ar fi fost suficient pentru luarea măsurii sau îndeplinirea actului".

Fotografiile, filmele şi înregistrările audio vor fi acceptate ca probe în proces

Viitorul CPC, care va intra în vigoare de luna viitoare, aduce şi alte noutăţi ce au acelaşi scop. În primul rând, cercetarea procesului nu se va mai realiza în şedinţă publică. Înaintea dezbaterii pe fond, părţile se vor întâlni cu judecătorul numai în sala de consiliu. Dacă în legislaţia actuală instanţele nu acceptă decât înscrisuri, martori, mărturii directe, expertize sau cercetări la faţa locului, în procesele iniţiate după 1 septembrie vor fi acceptate şi probe materiale care pot lămuri o serie de fapte în proces. Tot probe materiale sunt considerate fotografiile, filmele, fotocopiile, înregistrări audio pe diferite suporturi, obţinute însă în condiţii legale şi conform bunelor moravuri.

Se mai poate face recurs doar în cazuri excepţionale

De la 1 septembrie se vor restrânge căile de atac ale unei hotărâri judecătoreşti ale primei instanţe. De la această dată va fi valabilă numai regula unicităţii căii de atac, respectiv apelul. Recursul va fi posibil doar în situaţii excepţionale, cererea pentru această fază trebuind a fi întocmită doar de jurist sau avocat. Magistraţii judecătoriilor vor avea competenţe numai pentru cauze cu o valoare mică şi complexitate redusă, dar foarte des întâlnite cum ar fi divorţurile sau cererile de evacuare, în timp ce tribunalul a va judeca pe fond litigii evaluate în bani, sume mai mari de 100.000 lei. Noul Cod de procedură civilă schimbă de asemenea substanţial procedura executării silite. Din această categorie, nu se va mai porni procedura de executare silită pentru creanţe mai mici de 10.000 lei decât dacă datornicul nu mai deţine alte bunuri ce pot fi urmărite

Procesele aflate pe rol se judecă mai departe după actual cod de procedură

Cauzele civile intrate pe rol înainte de data de 1 septembrie se vor tărăgăna încă în instanţă, pentru că se vor desfăşura conform codului de procedură civilă încă valabil. Aceasta înseamnă că, încă o vreme, noile reguli procesuale nu vor avea un efect considerabil, iar judecătorii se vor opinti mai departe printre sute şi sute de dosare de rezolvat.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(41 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Servicii medicale de calitate la standarde europene

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Persoana iubita ar putea sa interpreteze gresit dorinta dumneavoastra de a avea mai multa libertate de miscare. Prin urmare, eastrolog.ro va sfatuieste sa va exprimati cat mai clar ideile, ca sa evitati o neintelegere cu consecinte neplacute. In plan profesional si in afaceri, va sfatuim sa va abtineti de la actiuni speculative, fiindca este posibil ca intuitia sa va insele. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti dificultati de comunicare, din cauza carora relatiile cu cei din jur pot avea de suferit. Se pare ca resimtiti oboseala acumulata in ultima perioada. N-ar strica sa va odihniti mai mult. Daca se iveste ocazia sa participati la o intrunire cu persoane apropiate impreuna cu persoana iubita, va recomandam sa profitati.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil ca relatia cu partenerul de viata sa aiba de suferit din cauza unor neintelegeri de moment. Pentru a evita o cearta, eastrolog.ro va recomanda sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. In a doua parte a zilei, sfaturile unui barbat va pot ajuta sa depasiti mai usor momentele tensionate si sa restabiliti armonia in camin rac Este posibil sa constatati ca o afacere in care v-ati pus mari sperante nu merge asa cum v-ati dorit si nu produce beneficii pe masura asteptarilor. Azi eastrolog.ro va recomanda sa nu va asumati niciun risc, pentru ca va puteti alege cu pagube importante. In familie, va sfatuim sa va temperati impulsivitatea si sa evitati discutiile in contradictoriu. In partea a doua a zilei este posibil sa primiti oaspeti din alta localitate, care va aduc o veste buna.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este posibil sa faceti o scurta calatorie in interes personal. Va sfatuim sa fiti foarte atent la acte si la bagaje, pentru ca exista riscul sa pierdeti ceva. Sunt sanse sa vi se propuna o colaborare tentanta. Sfatul eastrologului este sa nu va grabiti sa decideti azi. Ar fi bine sa luati in considerare timpul liber de care dispuneti si sa va consultati cu partenerul de viata fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam confuz si nehotarat si sa intampinati dificultati in comunicarea cu cei din jur. Va sfatuim sa nu va implicati mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca riscati sa nu le duceti la bun sfarsit si chiar sa faceti greseli costisitoare. Dupa-amiaza sunt sanse sa va reveniti din starea de confuzie si sa petreceti momente placute in mijlocul familiei.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Azi este posibil sa aveti dificultati de comunicare si, prin urmare, sa apara neintelegeri cu colegii sau chiar cu familia. Recomandarea eastrolog.ro este sa amanati discutarea chestiunilor importante, iar pe cele care nu suporta amanare sa le abordati cu multa atentie. S-ar putea sa va simtiti obosit si sa va ganditi sa renuntati la o calatorie planificata impreuna cu partenerul de viata scorpion Daca reusiti sa va temperati spiritul critic, azi puteti avea realizari importante si castiguri pe masura. Fiindca exista riscul sa declansati o cearta, eastrolog.ro va sfatuieste sa aveti grija cum vorbiti cu partenerul de viata si cu persoanele mai varstnice. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti cautat de un prieten care v-a pregatit o surpriza placuta.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti posibilitatea sa incepeti o afacere la care va ganditi de multa vreme. Nu va lipsesc ideile, iar cu banii va puteti descurca usor. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti cu prietenii, dar exista riscul ca membrii familiei sa va reproseze ca ii neglijati. Va recomandam sa fiti cat mai diplomat in relatia cu persoana iubita. capricorn La locul de munca sau in afaceri, aveti tendinta de a deveni impulsiv si de a va pierde rabdarea destul de repede, riscand sa tensionati relatiile cu colegii sau cu partenerii. In a doua parte a zilei este posibil sa fiti invitat la o intrunire la care partenerul de viata nu ar vrea sa mergeti. Eastrolog.ro va sfatuieste sa dati dovada de flexibilitate si sa cautati o solutie de compromis. Nu este exclus sa vi se reproseze ca aveti obiceiul sa faceti numai ce va convine.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea ca partenerul de viata sa va reproseze ca nu va ocupati suficient de problemele familiei. Cu rabdare si tact, puteti evita o cearta. In plan profesional sau in afaceri, ar fi bine sa fiti cat mai prudent. Nu este exclus sa va confruntati cu probleme juridice. pesti Este posibil sa renuntati la plecarea intr-o calatorie, din cauza unei neintelegeri cu partenerul de viata. Chiar daca sunteti convins ca aveti dreptate, va sfatuim sa fiti diplomat pentru a evita o cearta. In activitatea profesionala este posibil sa resimtiti o stare de oboseala si sa nu fiti in cea mai buna forma intelectuala. Ar fi bine sa va limitati la activitati de rutina.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 februarie 2019
Autentificare
stiriactuale.ro