Marţi, 19 martie 2024 - 5:18:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


IN MEMORIAM- 18 ani de la despărţirea de Seniorul Corneliu Coposu (20 mai 1914 – 11 nov. 1995)


12 noiembrie 2013

 Amintiri din temniţă
"La 14 iulie 1947, am fost arestat. Maniu era in celula nr. 2, eu eram in celula nr. 3 de la Malmaison. Am fost condamnat la 25 de ani si am executat 17 ani si jumatate. Soţia mea, Arlette, a primit, si ea, 25 de ani de munca silnica. Am trecut prin Jilava, Aiud, Craiova, Capul Midia, Rubla. Cel mai cumplit a fost la Râmnicu-Sărat. Treizeci si patru de celule complet izolate. 400-500 de calorii pe zi. Opt ani nu am vorbit cu nimeni (..) La iesirea din inchisoare, in domiciliu obligatoriu, aveam dificultati majore in a lega notiunea cu coardele vocale; mi-a trebuit o deprindere similara copiilor care invata sa vorbeasca, pâna când am reusit sa imi restabilesc maniera de a vorbi normal", marturisea Seniorul Corneliu Coposu.
"Principiile nu se negociază. Conceptiile celor care definesc politica drept un lant de compromisuri, desi isi pot gasi corespondenţe, nu duc nicăieri. Elementul etic trebuie sa predomine si in viata politica. A-ti respecta principiile este o conditie sine qua non a unui om care vrea sa fie un om politic, si nu un politician", si-a definit Coposu crezul.
Societatea actuală se confruntă cu o penurie de modele, iar tinerii politicieni au moştenit toate tarele politicienilor bătrâni, din cauză că nu există oameni în viaţă care să constituie un model demn de urmat. *                
În contrast, Seniorul a fost un model absolut, chiar dacă a trăit într-o perioadă în care oamenii au apreciat mai ales profitul care îl implică acţiunile lor.
(* Ana Blandiana)

Născut la 20 mai 1914, Corneliu Coposu a activat în perioada 1937-1940 ca secretar personal al lui Iuliu Maniu, iar în 1940 a primit funcţia de secretar politic al acestuia.
Pe 14 iulie 1947, Corneliu Coposu a fost arestat împreună cu întreaga conducere a PNŢ, iar până în 1956 a fost ţinut în arest preventiv, fără să fie judecat.  În 1956, după ce i s-a înscenat un proces pentru 'înaltă trădare a clasei muncitoare', a fost încarcerat până în 1962 într-un regim sever de izolare la penitenciarul Râmnicu Sărat.
După 17 ani de detenţie, a fost angajat ca muncitor necalificat la Întreprinderea de Construcţii-Montaj Bucureşti.
În ianuarie 1990 a reînfiinţat PNŢ, sub titulatura Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, al cărui preşedinte va fi până la moarte.
În mai 1995 a fost numit Ofiţer al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie acordată de Republica Franceză cetăţenilor străini.
Moartea sa, în noiembrie 1995, a generat un imens val de simpatie populară pentru forţele politice anticomuniste din România. Deşi nu a beneficiat de funeralii naţionale, la înmormantarea sa au participat  mii de oameni, veniţi din intreaga ţară. Acest curent de simpatie a contribuit la victoria Convenţiei Democrate la alegerile generale din 1996.
Este înmormântat in Cimitirul Bellu Catolic.  Numeroase locuri publice îi poartă numele.  In Piaţa Palatului din Bucureşti a fost dezvelit un monument în amintirea lui Corneliu Coposu, monument aşezat faţă în faţă cu cel al lui Iuliu Maniu, ale cărui idealuri le-a dus mai departe.


Ioan POPESCU
( după o cerespondenţă primită de la ing.Sorin Nicolescu )


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro