Marţi, 19 martie 2024 - 11:46:05
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cea de-a treia zi de Paste ar putea deveni nelucrătoare


22 mai 2013

Cea de-a treia zi de Paşte ar putea deveni sărbătoare nelucrătoare, potrivit unui proiect de lege iniţiat de 12 deputaţi şi senatori PSD şi PPDD, aceştia afirmând, în expunerea de motive, că cea mai mare sărbătoare a creştinismului trebuie marcată solemn în toate cele trei zile, relatează Mediafax.

Iniţiatorii sunt deputaţii PSD Constantin Adăscăliţei, Ioan Axente, Ileana Cristina Dumitrache, Mihaita Găină, Marian Ghiveciu, Horia Grama, Cornel Itu, Constantin Mazilu, Florian Nicolae, deputaţii PPDD Liliana Ciobanu şi Marioara Nistor şi senatorul PSD Laurenţiu Florian Coca.

"Paştele este cea mai importantă sărbătoare creştină a anului. Sfintele Paşti sau sărbătoarea vieţii marchează miracolul Învierii Domnului, iar actele de purificare din Săptămâna Luminată readuc echilibrul şi armonia creştinilor. Obiectul acestei sărbători creştine este şi amintirea vie a patimii. Hristos a murit pentru noi şi a triumfat pentru noi. În moartea Lui stă mântuirea noastră, în Învierea lui stă biruinţa noastră. Sărbătoarea Paştelui, sărbătoarea luminii şi a bucuriei, şi-a păstrat până în prezent farmecul şi semnificaţia, fiind un moment de linişte sufletească şi de apropiere de familie", se arată în expunerea de motive a proiectului care în prezent se afla la Senat, prima Cameră sesizată.

Iniţiatorii mai susţin, în expunerea de motive, că este necesară instituirea că sărbătoare legală în care nu se lucrează şi a celei de-a treia zi a Paştelui şi pentru că "Învierea Domnului este, pentru unele lăcaşuri de cult, prilej de dublă bucurie: praznic împărătesc şi ziua hramului bisericii".

În România există în prezent doar 12 zile libere consacrate prin lege în afară sărbătorilor de duminică, scriu iniţiatorii, precizând însă că de multe ori, în practică, patru dintre ele coincid cu zilele de weekend.

"Ţara noastră este printre ţările cu cele mai puţine zile declarate legal nelucrătoare, iar cea mai mare sărbătoare a creştinismului, Paştele, cu cele mai profunde semnificaţii, ar trebui marcată în mod solemn în toate cele trei zile ale sale. Dintre ţările Uniunii Europene, Belgia este, de departe, cea care acordă cele mai multe zile libere muncitorilor, cu un total de 24 de sărbători legale în 2012. Alte ţări europene cu un număr mai mare de sărbători legale decât al nostru sunt: Ungaria (17 zile), Bulgaria (15 zile), Slovacia (14 zile), Malta (14 zile), Polonia (13 zile), Portugalia (13 zile)", se mai arăta în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul, pentru care Camera Deputaţilor este for decizional, vizează modificarea alineatului 1 al articolului 139 din Codul Muncii, astfel încât acesta să prevadă că zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt 1 şi 2 ianuarie, a doua şi a treia zi de Paşte, 1 Mai, prima şi a doua zi de Rusalii, 15 august - Adormirea Maicii Domnului, 30 Noiembrie - Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, 1 decembrie, 25-26 decembrie - prima şi a doua zi de Crăciun, două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro