Joi, 28 martie 2024 - 3:18:25
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum au salvat elveţienii livada legendară de la Mălâncrav


3 iunie 2015

Fundaţia patronată de Prinţul Charles în România, Mihai Eminescu Trust, a derulat un proiect prin care a salvat de la dispariţie livada legendară de mere, din Mălâncrav.

Cei de la Mihai Eminescu Trust, împreună cu Fundaţia elveţiană SAVE, au derulat în perioada iunie 2013 — mai 2015, în satul Mălâncrav, comuna Laslea, proiectul “Agricultura durabilă în zone defavorizate ale României: Conservarea şi valorificarea soiurilor de fructe”, proiect cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Valoarea finanţării elveţiene este de 220.319,48 CHF, iar a cofinanţării din partea Fundaţiei MET de 30.000 CHF.

“Iniţiativa a pornit din dorinţa de a salva livada legendară din Mălâncrav de la dispariţie, dar şi din dorinţa de a dezvolta economia locală astfel încât localnicii să aibă o şansă în plus pentru a obţine venituri” , au anunţat reprezentanţii Fundaţiei Mihai Eminescu, prin intermediul unui comunicat.

Proiectul îşi propune valorificarea soiurilor autohtone de pomi fructiferi şi a practicilor agricole tradiţionale ca activităţi durabile generatoare de venit pentru comunităţile rurale. Pe parcursul desfăşurării activităţilor, echipa fundaţiei a fost preocupată de implicarea comunităţii locale, oferind sătenilor oportunitatea de a dobândi cunoştinţele şi abilităţile necesare practicării pomiculturii tradiţionale.

Pentru a extinde cunoştinţele în pomicultură au avut loc schimburi de experienţă între experţii şi fermierii elveţieni şi români, rezultând crearea unei liste a soiurilor autohtone de pomi fructiferi din Transilvania şi realizarea unei livezi demonstrative.

Livada demonstrativă din Mălâncrav serveşte ca loc pentru instruirea localnicilor în tehnici de altoire şi pomicultură, şi dezvoltă capacitatea acestora de a practica agricultura tradiţională.

O altă activitate a proiectului a fost educarea copiilor din mediul rural. În acest sens, o replică a livezii demonstrative a fost creată în vecinătatea şcolii gimnaziale din Homorod (jud. Braşov), unde elevii au plantat pomi fructiferi şi sunt responsabili pentru îngrijirea lor.

Activităţile iniţiate prin acest proiect vor fi continuate de Asociaţia “Livezile Transilvaniei” care are ca scop conservarea şi perpetuarea soiurilor tradiţionale de pomi din Transilvania, consolidare cunoştinţelor tradiţionale de pomicultură, promovarea produselor ecologice şi tradiţionale din România şi responsabilizarea civică.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro