Pe data de 5 martie Terra şi Marte vor fi din nou foarte aproape, cel mai aproape după doi ani şi două luni. Spectacolul palnetar din luna februarie continua în martie. După alinierea planetelor Venus şi Jupiter pe cerul nopţii, săptămâna trecută, distanţa dintre Pământ şi Marte se va scurta, ajungând la minimul ultimilor doi ani.
Opoziţia faţă de Soare a Planetei Roşii a început sâmbătă, pe 3 martie, dând posibilitatea astronomilor să capteze imagini rare cu Marte.
Însă abia pe 5 martie (luni) palentele se vor apropia cel mai tare, iar Pământul se va interpune între Soare şi Marte, eveniment care are loc o dată la doi ani şi două luni.
Asta face ca Marte să fie perfect vizibilă, deoarece de pe Pământ se vede cum razele Soarelui luminează întreaga faţă a Planetei Roşii
Cum pot vedea Marte
Cu un telescop sau cu un binoclu puternic, priviţi înspre est în jurul orei 19:00 şi veţi vedea un astru strălucitor, portocaliu, a cărui lumina nu sclipeşte. Este planeta Marte, aflată la 100 milioane km depărtare de noi.
Luna vă va ajuta să o vedeţi mai bine, însă abia în serile de 7 şi 8 martie pentru că atunci se va afla chiar lângă planetă. Aşadar, căutaţi Luna şi veţi vedea lângă ea pe Marte
.
În această lună Marte se va afla la opoziţie adică în partea opusă Soarelui văzută de pe Pământ. Este şi perioada când planeta se vede toată noaptea şi se afla la cea mai mică depărtare de noi, într-un interval de doi ani. Este perioada ideală pentru observaţii prin telescop, dacă vreţi ca planeta să fie mare. Totuşi depărtările minime ale planetei faţă de Terra pot fi mai mici sau mai mari, în cazul acesta fiind o depărtare mare: cea mai mare din 1995 şi până în 2027.
Diametrul aparent al planetei va fi relativ mic dar tot veţi putea vedea ceva pe el: orice zonă mai întunecată sau gălbuie reprezintă locuri de pe suprafaţa.
Planeta se afla în constelaţia Leo, la est de steaua Regulus faţă de care este mai strălucitoare. Dacă veţi privi cele două obiecte veţi remarca cum distanţa aparentă dintre ele scade: de la 15° pe 1 martie la 5,5° la sfârşitul lunii, potrivit specialiştilor de la Observatorul Astronomic Bucureşti.