Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România, organizaţie neguvernamentală, nonprofit, înfiinţată în anul 1991, a susţinut vineri, 17 mai 2013, la Casa Prahoveană, din oraşul Boldeşti-Scăeni, conferinţa regională cu tema: ”Tendinţe şi perspective privind integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi din mediul rural”.
Conferinţa regională a fost structurată în două sesiuni. Prima sesiune a constat în prezentarea situaţiei actuale privind integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi din România. Cea de-a doua sesiune a evenimentului a generat interactivitatea participanţilor, rezultand o serie variată de modalităţi ce promit eficientizarea procesului de inserţie pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi din mediul rural.
”Nivelul de responsabilitate al angajaţilor cu dizabilităţi este mult mai mare decât cel al angajaţilor sănătoşi.” Drept concluzie, d-na Cozea a precizat: „Prin intermediul atelierelor protejate care să funcţioneze după un sistem bine închegat, se poate ajunge la performanţe mari chiar şi în mediul rural.”, a declarat Maria Cozea, preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Somatici România.
Lajos Hegedus – Federaţia MEOSZ din Ungaria a menţionat că ”diferenţa dintre ţările estice (din care facem şi noi parte) şi ţările vestice (precum Germania şi Olanda) constă în nivel de mentalitate. În ţările estice, statul vrea să rezolve problemele sociale fără să investească nimic, iar dacă nu investeşti nu ai profit. Fără investiţie, totul rămâne la nivel rudimentar. Categoric, investiţia în procesul de integrare pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi garantează formarea mentalităţii la nivelul întregii societăţi, dar şi profit financiar pe termen lung.”
D-l Fiko Csaba, Preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizici din Harghita, a venit cu o viziune mai optimistă care ne îndeamnă să ne întoarcem la rădăcini, subliniind faptul că ”în trecut comunităţile aveau un ”nebun” al satului, care era susţinut de localnici, lucru care nu-l mai regăsim în mediul rural atunci când vine vorba de o persoană cu handicap. Trebuie să ajutăm şi din dragoste, nu doar ţinând cont de cadrul legislativ.”
La eveniment au participat partenerii proiectului INSERT – Federaţia MEOSZ Ungaria, Asociaţia Handicapaţilor Fizici Harghita şi fundaţia CREFOP, cât şi reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ONG-uri din Prahova, printre care: A.J.O.F.M, A.J.P.I.S., Asociaţia Viitorul Tinerilor, Primaria Gornet, Primaria Boldeşti Scăieni, D.G.A.S.P.C. Prahova, Asociaţia ”Noi şi ceilalţi”, Asociaţia ”Noi Putem”, etc.
Conferinţa regională a fost organizată în cadrul proiectului strategic “INSERT – Construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională pentru persoanele cu dizabilităţi din România, în vederea îmbunătăţirii accesului acestora pe piaţa muncii”, cofinanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritara 6 - Promovarea incluziunii sociale, Domeniul major de intervenţie 6.2 – „Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii”, contract POSDRU/96/6.2/S/55474.