Miercuri, 24 aprilie 2024 - 11:34:40
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Monument în Bucureşti pentru un câine erou


31 martie 2012

caineMarius Marinescu ar fi dorit un grup statuar în Parcul Bordei sau pe strada Luterană, dar  Consiliului Ştiinţific Consultativ al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic Bucureşti a ales însă o placă comemorativă în basorelief, care să îi reprezinte pe câine alături de stăpânul său. Placa va fi montată pe imobilul aflat la intersecţia străzilor Budişteanu cu Berthelot.

În timpul luptelor de pe frontul Plevnei, la 12 octombrie 1877, Căpitanul Costea Budişteanu, devenit ulterior general şi erou al României, fusese rănit grav "de o spărtură de şrapnel" în atacul asupra poziţiilor otomane de la Gorni Dubnik.

La patul de spital al rănitului, alături de infirmiere, de surori de caritate, veghea şi câinele său de casă, Caesar, mare, blând şi puternic.

Cu toate insistenţele lui Carol Davila, tatăl medicinei româneşti, câinele nu a putut fi îndepărtat. Animalul, deşi bătut periodic, nu s-a lăsat dus de lângă patul stăpânului nici măcar când a venit în vizită Ţarul Rusiei, împreună cu Regele Carol I al României. Conducătorul statului rus l-a decorat pe căpitanul Budişteanu cu Ordinul Crucea Sf. Vladimir clasa a III-a.

La plecare, Ţarul, impresionat de ataşamentul câinelui, i l-a cerut românului, ca dar, pe câinele Caesar. Răspunsul rănitului a fost: “Din porunca Regelui meu, mi-am dăruit viaţa Înălţimii Voastre. Dar câinele nu pot să vi-l dau, din moment ce sunt în viaţă”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro