Deschiderea oficială a anului şcolar la Braşov va avea loc la Şcoala Profesională Germană „Kronstadt“, la ora 14,00, dar primarul şi alte oficialităţi vor participa şi la festivităţile de deschidere a anului şcolar la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna“, la ora 10.00, şi la Şcoala generală nr. 14, la ora 11.00
Peste 80.000 de elevi din judeţul Braşov revin azi în sălile de clasă pentru anul de învăţământ 2012-2013. Cursurile primului semestru se încheie vineri, 21 decembrie 2012. Vacanţa de iarnă durează până în 13 ianuarie 2013. În perioada 29 octombrie - 4 noiembrie 2012, clasele din învăţământul primar şi grădiniţele au vacanţă. Cursurile semestrului doi încep în 14 ianuarie şi se încheie în 21 iunie. Toţi elevii vor avea vacanţă de primăvară între 6 şi 13 aprilie 2013. Săptămâna 1-5 aprilie 2013 este dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit „Să ştii mai multe, să fii mai bun!“ (fosta ,,Şcoala altfel“). Tezele din semestrul I se susţin până la data de 30 noiembrie 2012, iar tezele din semestrul al II-lea se susţin până la data de 25 mai 2013. Reprezentanţii Inspectoratului şcolar şi cei ai Instituţiei Prefectului dau asigurări că unităţile de învăţământ sunt pregătite să îi primească pe copii şi nicăieri în judeţ nu exită probleme într-atât de grave încât să împiedice începerea anului şcolar. Toate şcolile din judeţ sunt autorizate să funcţioneze. Dacă igienizările şi reparaţiile au fost în mare finalizate, la deschiderea anului şcolar 2012 - 2013 există totuşi şi câteva probleme legate de organizarea claselor pregătitoare. Materialele didactice, contractate prea târziu, vor ajunge în şcoli abia în următoarele două săptămâni, iar în 17 unităţi de învăţământ, toate aflate în mediul rural, mobilierul specific pentru „clasa 0“, comandat deja, nu fusese livrat până vineri.
Deschidere oficială la Şcoala Profesională Germană „Kronstadt“
În acest an, deschiderea oficială a anului şcolar va avea loc la Şcoala Profesională Germană „Kronstadt“, o unitatea de învăţământ unică în România, creată în acest an de autorităţile locale în parteneriat cu firmele membre ale Clubului Economic German. Ceremonia de deschidere a anului şcolar la Şcoala „Kronstadt“ va avea loc de la ora 14.00, la fostul Grup Şcolar „Sfinţii Voievozi“, unde îşi are sediul nouă unitate de învăţământ destinată pregătirii lucrătorilor de care au nevoie investitorii germani de la Braşov. Cursurile Şcolii Profesionale Germane sunt destinate absolvenţilor de clasa a IX-a care vor să înveţe o meserie. Pregătirea este gratuită şi se desfăşoară în baza unui contract semnat între elev şi şcoală. Programa primului an de studiu va conţine 60% practică şi 40% teorie, iar în cel de-al doilea an, elevii vor face practică 75% şi teorie 25% din totalul orelor de studiu. Programa şi coordonatorii de practică sunt stabiliţi de comun acord cu agenţii economici, care vor avea un cuvânt de spus în organizarea şi funcţionarea şcolii. În acest an, Şcoala Profesională Germană are 228 de locuri, oferite absolvenţilor de clasa a IX-a care vor să înveţe cât mai aplicat o meserie. La ceremonia oficială de deschidere au fost invitaţi ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ecaterina Andronescu, reprezentanţii firmelor din Clubul Economic German şi primarul George Scripcaru. Primarul va participa, în cursul dimineţii, şi la festivităţile de deschidere a anului şcolar la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna“, la ora 10.00, şi la Şcoala generală nr. 14, la ora 11.00.
Probleme cu alimentare cu apă în şcolile de la ţară
Dacă şcolile din municipiul Braşov sunt pregătite pentru a-i primi pe elevi, în judeţ, mai ales în mediul rural, au mai rămas câteva probleme de rezolvat. Acestea ţin de alimentarea cu apă potabilă şi de sistemele de canalizare ale şcolilor.
„Există zone în judeţ unde sunt probleme cu apa“, spune directorul DSP Braşov, dr. Alexandru Bălescu, dând exemplele şcolilor primare din satele Berevoi şi Toderiţa. Acolo nu există surse de apă la şcoli. Aşa că pentru grupurile sanitare apă trebuie asigurată de primărie, iar pentru băut, părinţii sunt rugaţi să îşi trimită copiii cu apă de acasă. Acestea sunt totuşi excepţii, spun reprezentanţii Instituţiei Prefectului. „În momentul de faţă nu există probleme deosebit de grave care să împiedice începerea anului şcolar şi toate şcolile au avizele sau autorizaţiile de funcţionare“, a declarat subprefectul Ana Fleşeriu. Până vineri, echipele mixte ale Instituţiei Prefectului, ale Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) şi ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au verificat aproximativ 70% din unităţile de învăţământ din judeţul Braşov. Subprefectul Ana Fleşeriu spune că în ultima perioadă echipele mixte au luat „la picior“ judeţul şi au controlat sistemele de încălzire, sistemele de alimentare cu apă, starea grupurilor sanitare, dotarea cu mobilier, igienizările, autorizaţiile de funcţionare şi securitatea şcolilor.
„Am găsit doar câteva locuri în care nu erau gata igienizările, iar la Lunca Cîlnicului sau Dumbrăviţa, de exemplu, fosele septice nu aveau împrejmuirile de siguranţă. Însă ni s-a confirmat că până la ora începerii anului şcolar totul va fi pus la punct“, a mai declarat subprefectul.
Fără materiale didactice în primele zile la Clasa pregătitoare
Unul dintre neajunsurile de la acest început de an şcolar ţine de organizarea claselor pregătitoare. Deşi majoritatea şcolilor au reuşit să îşi amenajeze clasele pentru cei mai mici dintre elevi, inspectorul şcolar general, Ariana Bucur, a declarat vineri că „există 17 şcoli în care mobilierul specific, deja comandat, nu a ajuns“. Toate cele 17 şcoli de află în mediul rural, în zona Rupea. Lipsa scaunelor pentru „clasa 0“ nu va împiedica totuşi desfăşurarea orelor, întrucât şcolile au la îndemâna varianta de a împrumuta mobilier de la grădiniţe.
În primele două săptămâni de şcoală cadrele didactice de la clasa pregătitoare vor trebui să se descurce şi fără materiale didactice. „Acestea trebuiau distribuite în judeţ până pe 12 septembrie. Au fost însă probleme cu contractul, care s-a încheiat prea târziu. Dar în maxim două săptămâni, ele vor ajunge în toate şcolile“, a declarat inspectorul şcolar general, Ariana Bucur.
2.109 elevi de clasa I primesc gratuit „primul ghiozdan“
2.109 elevi de clasa I din municipiul Braşov vor primi rechizite gratuit în cadrul programului „Primul ghiozdan“, finanţate de la bugetul local. Programul este inaugurat azi de primarul George Scripcaru care va împărţi „primul ghiozdan“ elevilor de la Şcoala generală nr. 14, urmând ca până la sfârşitul săptămânii, toţi „bobocii“ să îşi primească rechizitele. Un pachet complet de rechizite pentru un elev de clasa I va cuprinde câte două caiete tip I şi tip II de 24 de file, caiet special abecedar, caiet special matematică, două caiete de matematică de 48 de file, patru creioane, un stilou cu 24 de rezerve, un set de creioane colorate, gumă de şters, riglă, penar, un set de acuarele cu pensulă, ghiozdan, ascuţitoare, beţişoare, patru coperte de caiet A5 şi o pungă de plastic. Pentru a asigura setul complet de rechizite pentru elevii de clasa I, primăria plăteşte în acest an, 142.448 de lei cu TVA firmei SC RTB Com SRL Braşov, care a câştigat licitaţia, fiind singurul participant.
Evaluări la clasa a IV-a şi a VI-a
• Legea Educaţiei Naţionale prevede ca elevii de clasa a IV-a şi a VI-a să dea teste pentru evaluarea cunoştinţelor. Aceste examene ar trebui să aibă loc în luna mai. Autorităţile spun că examenele vor fi ca anul trecut, când evaluarea elevilor de clasa a IV-a a avut pe un eşantion reprezentantiv la nivel naţional, printr-un program pilot. Elevii au dat evaluări la matematică şi la limba română. Elevii din clasa a VI-a ar trebui să dea evaluări la două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe.
Evaluare Naţională la finalul clasei a VIII-a
• Ministerul Educaţiei a publicat calendarul admiterii la liceu în 2013. Astfel, elevii care intră în clasa a VIII-a în această toamnă vor termina cursurile anului şcolar pe 14 iunie 2013. Elevii vor da evaluarea naţională, iar media va conta la admiterea în liceu. Examenele de la finalul gimnaziului sunt la fel ca anul trecut. Elevii se vor înscrie la evaluarea naţională între 17 şi 19 iunie 2013. Pe 25 iunie va avea loc proba scrisă de limba şi literatura română, iar pe 26 iunie va avea loc proba scrisă la limba şi literatura maternă. Pe 27 iunie elevii vor susţine proba scrisă de matematică. Afişarea rezultatelor va avea loc pe 29 iunie, până la ora 16. În aceeaşi zi, între orele 16 şi 20 va avea loc depunerea contestaţiilor. În perioada 30 iunie - 2 iulie va avea loc rezolvarea contestaţiilor. Afişarea rezultatelor finale va avea loc pe 3 iulie.
Admiterea la liceu 2013
• Calendarul admiterii în liceu 2013 a fost postat pe EDU.RO. În perioada 5-9 iulie, elevii împreună cu părinţii lor vor completă în fişele de înscriere toate opţiunile pentru liceele vizate. În perioada 6-10 iulie, vor fi verificate fişele de înscriere care au fost procesate în calculator. Repartizarea computerizată la liceu va avea loc pe 16 iulie 2013.
Bacalaureat de două feluri în 2013
• Principala schimbare pe care Ministerul Educaţiei o propune pentru examenul naţional de maturitate este introducerea unui nou tip de examen - bacalaureatul profesional, pe care elevii îl vor putea alege dacă nu vor să urmeze studii superioare. Ministerul Educaţiei arată că bacalaureatul naţional nu se va schimba cu nimic, elevii vor da aceleaşi probe de competenţe notate cu calificative şi aceleaşi trei probe scrise, în funcţie de profil. Absolvenţii care vor alege BAC-ul profesional în 2013 vor primi o diplomă cu ajutorul căreia se vor putea angaja pe piaţa muncii. Pentru BAC-ul profesional, elevii vor susţine, pe lângă probele de competenţe, un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Examenul va putea fi susţinut de orice elev din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii. Elevii pot alege să susţină în acelaşi an şi bacalaureatul profesional şi pe cel naţional. Întâi se va da examenul profesional şi apoi examenul naţional, astfel încât cei care vor să dea ambele tipuri de examene să o poată face. Bacalaureatul profesional nu a fost încă aprobat în Senat, dar ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că examenul de maturitate de tip profesional va fi aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă, chiar dacă votul în Senat va întârzia. BAC-ul naţional 2013 va fi susţinut la aceleaşi probe că cele din acest an. În perioada 10-28 iunie candidaţii vor fi evaluaţi la probele orale, iar între 1 şi 5 iulie vor fi testaţi la probele scrise, rezultatele finale urmând să fie afişate în 12 iulie. Rezultatele vor fi afişate în 8 iulie, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00. În perioada 9 -11 iulie trebuie să fie soluţionate contestaţiile. Rezultatele finale vor fi afişate în 12 iulie. A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2013 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 15 până în 19 iulie.