Societatea Neptun a lui Mihai Anastasescu are microhidrocentrală pe reţeaua de apă potabilă a Câmpinei! Curentul îl plătesc câmpinenii, posibilele bacteriile generate de turbine le înghit câmpineni, societatea respectivă doar… încasează!
Totul a început în 25 ianuarie 2024 când DSP Prahova a trimis autoritătilor locale din Câmpina adresa 3059 prin care erau înştiinţate că în sistemul de alimentare cu apă potabilă există substanţe care nu ar trebui să fie prezente. Este vorba despre tetracloretenă si tricloretenă. În aceeasi zi, administraţia Moldoveanu a a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de urgenţă. De asemenea, a fost anunţată populatia şi au fost luate primele măsuri. În plus, HidroPrahova a intervenit de urgentă, realizându-se igienizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă a Câmpinei.
În 5 februarie 2024, reprezentanţii primăriei Câmpina au solicitate celor de la DSP Prahova informaţii dacă din martie 2008, momentul punerii în funcţiune a microhidrocentralei din zona Fântâna cu Cireşi, s-au prelevat probe în aval şi în amonte pentru determinarea parametrilor de potabilitatea a apei care ajunge la robinetele câmpinenilor, precum şi avizele aferente documentaţiei de funcţionare a microhidrocentralei, avizul 21 531 din 22 august 2006 al ASP, actualul DSP, Prahova. Instituţia a răspuns două zile mai târziu prin adresa cu numărul 4.058 din 7 februarie 2024, precizând cu nu a prelevat probe de apă, aceasta fiind sarcina societătii Neptun, deţinătorul microhidrocentralei, precum si că nu a identificat niciun răspuns de la societatea Neptun privind buletinele de analiză a apei, deşi societatea Neptun susţinea în mod fals prin adresa nr 1143 din 15 martie 2024 ca aceste prelevări au fost efectuate de cei de la DSP Câmpina.
Acesta a fost momentul când primaria Câmpina a decis verificarea documntaţiei de punere in functiune a microhidrocentralei S-a constatat de la avizul DSP din 2008 că se instituie o zonă de protecţie cu regim sanitar sever, inclusiv o serie de obligaţii în sarcina societăţii Neptun,mai precis turbina şi componentele să fie de oţel inoxidabil, iar personalul de întreţinere şi mentenanţă să realizeze examene medicale periodice, fiind în joc sănătatea cetăţenilor. Cu aceste concluzii au fost transmise adrese societăţii Neptun(adresă nr 7.002 din 15 februarie 2024), cât şi celor de la HidroPrahova. RĂspunsul celor de la Neptun a venit după 30 de zile, prin adresa 1143 din 15 martie 2024, iar administraţia locală a constatat următoarele:
- nu toate componentele sunt din inox,
- nu există rezultatele analizei apei si nu se respectă normele legale privind examenele medicale ale personalului.
Reprezentanţii microhidrocentralei susţin că întreg sistemul este automatizat, dar HidraPrahova a raportat dese intervenţii, uneori chiar lunare, efectuate de către angajaţii Neptun. Adminstratia locală a mai identificat o problemă. Între societatea Neptun şi CPGC, fost operator al sistemului de alimentare cu apă al Câmpinei s-a încheiat un contract de asociere din noiembrie 2004 şi aprobat de Consiliul Local în septembrie 2004, contract prin care SC Neptun se obliga să achite 5% din cifra de afaceri a microhidrocentralei.
La vremea respectivă, presedintele de sedintă a fost Ion Dragomir, actualmente administrator al firmei lui Anastasescu Mihai.
Din 2008, de la preluarea activitătii CPGC de către HidraPrahova nu mai există niciun contract şi nicio instituţie publică nu mai încasează niciun leu din activitatea hidrocentralei.
Primăria a cerut explicaţii despre cei 5 %, însă societatea nu a răspuns până în prezent Tot la insistenţele reprezentanţilor primariei, HidroPrahova a răspuns printr-o adresă că nu există un contract de folosinţă pentru apa furnizată acestei microhidrocentrale. Probabil osituatie asemănătoare este şi la microhidrocentralele şi conductele ESZ Prahova, din unele dintre aceste surse alimentandu-se şi Câmpina. În acest sens, a fost trimisă de către primărie o adresă celor de la ESZ Prahova, iar situaţia a fost prezentată în plenul sedintei Consiliului local din 27 martie 2024. Concluziile Consiliului local sunt următoarele:
- zeci de mii de oameni sunt furaţi prin factura la apă de 16 ani,
- până în prezent nu s-a depistat sursa neconformităţilor din apa potabila a câmpinenilor din cauza lipsei analizelor pe care societatea Neptun era obligata să le realizeze,
- consumul de energie creşte când microhidrocentrala se strică, presiunea scade, iar pompele din cartier trebuie să acţioneze mai puternic.
Practic HidroPrahova asigură apa în turbinele Neptunului. Acesta apă trece prin instalaţii care nu sunt în totalitate de inox, aşa cum prevede avizul sanitar, iar apa ajunge la robinete fară a se asigura că este conformă sau nu.
Pentru tot acest traseu, câmpinenii si firmele din zona aceasta a Prahovei plătesc factura la apa, iar Neptun încasează fără a plăti niciun leu operatorului de apa sau comunităţii.
Situatia a fost posibilă graţie lui Ion Dragomir, aflat la vremea respectivă la conducerea Neptun şi mâna dreapta a lui Anastasescu. A devenit consilier local în 2004 şi viceprimar în 2008 şi sigur ştia manevra. Când Moldovean a devenit primar, Dragomir a fost retras şi pus administrator la Neptun. La fel au fost retrase şi alte persoane, printre care şi Albu Elena sau Piţigoi Adrian, realizându-se că se poate descoperi hoţia.
În muşamalizarea hoţiei ar putea fi implicată inclusiv Elena Albu, angajată în firmele lui Anastasescu şi preşedinte al Comisiei economice din CL, Leica Rudolf şi Marian Albu fost şef la Pieţe şi fost consilier local, soţul actualului candidat din partea PSD la funcţia de primar al Câmpinei unde este susţinută şi de Partidul Câmpina Curată, adică de Leica Rudolf, adică Neptun. În joc este şi Ion Dragomi , fost consilier local si fost viceprimar în 2008-2016, Dan Muşat executor judecătoresc, actual preşedinte al PSD Prahova, Rudolf Leica actual director Neptun şi preşedinte al Partidului Câmpina Curată, prefectul Virgiliu Nanu- şeful PSD Prahova şi candidatul PSD Prahova la funcţia de preşedinte CJ Prahova, Adrian Piţigoi- fost viceprimar 2016-2020, foştii primari Gheorghe Tudor şi Horia Tiseanu. De menţionat este că prefectul are în coordonare şi DSP Prahova, cea care ar fi trebuit să ia măsuri pentru rezolvarea problemei.
De aici este lesne de înteles de ce actualul primar este un personal care incomodează. Măsurile aduse în administraţia locală de către Alin Modoveanu, dar şi deblocare fondurilor europene cât şi investiţiile puternice, concretizate în 50 de proiecte în valoare de 10 de milioane de euro, dar şi achitarea ratelor si dobânzilor de peste un milion de euro anual- făcute de camarila din Câmpina, încurcă şi sunt voci din CL care spun că se tem pentru siguranţa actualuluil primar, mai ales că angajatul lui Anastasescu, Mihai Tufan, a băgat cuţitul într-o angajată care ar fi putut spune adevărul Acum lucrurile pot fi înţelese mai uşor. Este mai uşor de înţeles şi de ce nu s-a vrut venirea lui Moldoveanu la şefia primarie si de ce s-a dat cea mai mare mită mascată pentru voturi.
Cetăţenii ar trebuie să se constituie parte civilă într-un proces împotriva Neptun.