Şase luni. Atât au la dispoziţie instructorii auto să monteze camere video pe maşinile pe care predau. Motivul? Potrivit ministrului Relu Fenechiu, niciun candidat nu va mai susţine examenul auto fără ca proba să fie filmată.
Noutăţile pentru şcolile auto nu se opresc aici. Instructorii auto vor trebui să-şi dea silinţa pentru ca un număr cât mai mare dintre cursanţii lor să promoveze examenul auto. Altfel, vor rămâne fără licenţa de funcţionare.
Oficialii din Ministerul Transporturilor spun că astfel vor dispărea cazurile în care cursanţii plătesc pentru şcoala auto, dar nu merg la cursuri. Surse din minister spun că la finalul anului 2011, business-ul cu şcoli auto avea o cifră totală de afaceri de 220 de milioane de euro, iar evaziunea fiscală ajunsese la o pondere de 70-80%.
"Noi am cerut ca scolile de soferi sa obtina un grad de promovabilitate a cursantilor de minim 40% in primul an si minim 50% incepand cu al doilea an. De ce facem asta? Pentru ca am avut mai multe sesizari ca unii instructori autorizati le semnau cursantilor ca au facut aceste scoli, cursantii semnau ca au facut scoala, si nu exista raspunderea celor care i au instruit cu privire la calitatea actului de invatamant din aceste scoli. De asemenea, prin ordin cerem ca autoturismele sa fie dotate cu camere de luat vederi la examne ca sa existe o transparenta si oricine oricand sa poata vedea modul in care s au desfasurat aceste examene in interiorul scolii", a spus Relu Fenechiu, ministrul Transportului.