Marţi, 19 martie 2024 - 6:48:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


De trei zile, masivul Făgăraş e în flăcări


29 iulie 2012

focFocul a distrus zeci de hectare de vegetaţie uscată şi litieră de conifere, existând pericolul extinderii la coronamentul pădurii, din cauza curenţilor de aer foarte puternici.

După trei zile în care mai bine de zece hectare din masivul Făgăraş au fost mistuite de flăcări, un elicopter al Ministerului Administraţiei şi Internelor a sosit ieri la Făgăraş pentru a ajuta la lichidarea incendiului. Elicopterul a aterizat în jurul orei 11.30, şi a survolat zona afectată pentru a monitoriza evoluţia incendiului şi a identifica soluţiile optime de intervenţie. Chiar fost încărcat cu 500 de litri de apă, însă condiţiile meteo au împiedicat operaţiunea, iar elicopterul a făcut cale-ntoarsă. „Elicopterul a fost pregătit, încărcat cu 500 litri de apă, dar nu s-a putut interveni din cauza condiţiilor meteorologice, a curenţilor de aer şi a vântului puternic “, a spus Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt al ISU Braşov. În aceste condiţii, pompierii şi pădurarii au fost nevoiţi să se lupte cu flăcările tot cu mături, sape şi pliciuri. Încă de la început au fost mobilizaţi o sută de pompieri şi pădurari din judeţele Braşov şi Argeş, însă peste noapte, în zonă au rămas circa 40 de oameni pentru a ţine situaţia sub control. „Mai sunt două sau trei focare, dar nu putem estima pe ce suprafaţă se întind. Vor rămâne peste noapte acolo 20 de pompieri şi vreo 20 de pădurari pentru a interveni “, a mai spus Sfreja. Ei încearcă să izoleze focarul de incendiu curăţind zona de vegetaţie şi nu exclud, în cazul în care nu vor obţine rezultate, să recurgă la măsura extremă a defrişării zonei din jur.

Intervenţie extrem de dificilă

Pompierii făgărăşeni se luptă însă chiar de sâmbătă cu flăcările uriaşe care au înghiţit zeci de hectare în zona alpină, între vârfurile Berevoescu şi Ţiganu. La altitudinea de 1500 de metri, intervenţia este extrem de dificilă, deoarece în apropiere nu există surse de apă, iar accesul în zonă este foarte complicat. Înarmaţi cu lopeţi, mături şi bidoane cu apă, pompierii au încercat să stingă incendiul provocat din cauze necunoscute. În ajutorul lor au venit şi voluntari din comunele apropiate. „Noi am urcat duminică dimineaţa pe munte. Ne-am mobilizat mai mulţi voluntari, săteni din comună Hârseni, împreună cu primarul comunei. Am urcat cu maşinile până unde s-a putut şi apoi la pas, pe potecă. Este o zonă destul de accidentată. Am ajuns la foc şi am încercat şi noi să îl izolăm, să facem şanţuri ca să nu treacă mai departe “, a declarat pentru bzf.ro Paul Babeţ, unul dintre voluntari. Operaţiunea a fost îngreunată de vântul puternic din zona golului alpin. „Este vorba despre o suprafaţă destul de mare, noi am încercat să facem şanţuri, să dăm frunzele deoparte, să nu se extindă focul. Vom încerca să mai mergem acolo, împreună cu localnici şi voluntari, să dăm şi noi o mina de ajutor “, a mai spus voluntarul. Cu toată strădania pompierilor şi a pădurarilor, incendiul nu a putut fi lichidat atât de uşor, iar ieri după-amiază încă mai existau zone care fumegau şi vegetaţie uscată cuprinsă de flăcări.

Nu se cunosc cauzele incendiului

Momentan nu se cunosc cauzele incendiului. Este posibil ca focul să fi izbucnit din cauza secetei şi a vegetaţiei foarte uscate. În zona incendiului se află însă şi mai multe stâne cu oi. „Au acţionat colegii noştri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv colegii noştri de la Detaşamentul de Pompieri Făgăraş. Noi, cu efectivele angrenate în misiuni, am executat încă de săptămâna trecută misiuni de supraveghere, atât în zona montană, cât şi în celelalte zone, pentru a depista din timp orice focar de incendiu. La această oră, efectivele de pompieri se află încă acolo. Focul este extins pe aproximativ 30 de hectare. Cauza izbucnirii acestor incendii este evidentă, secetă şi vegetaţia uscată, iar pentru aceasta nu trebuie decât un efect de lupă sau doar o mică scânteie “, a spus locotenent-colonelul Adrian Şerban, comandantul Detaşamenului de Jandarmi Făgăraş.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro