Miercuri, 12 iunie 2024 - 5:45:23
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Statisticile UE ne plasează pe primul loc la producţia de miere de albine


17 martie 2017

Într-o statistică realizată la nivel european, România este lider de piaţă, fiind ţara cu cea mai mare producţie de miere.

Totuşi, în această primăvară, apicultorii dobrogeni se plâng de cea mai slabă producţie de miere din istorie. Aceştia spun că de vină a fost vremea nefavorabilă pe termen lung şi posibil şi unele insecticide care au ucis sute de roiuri de albine.
 

„Anul trecut, producţia a fost dezastruoasă. 50% faţă de ultimii doi ani. Miere de salcâmi nu a fost, miere de rapiţă foarte puţină… La rapiţă a fost ploaie, la salcâm a fost un timp foarte urât pentru albine. În zona Dobrogei nu ştiu dacă sunt zece producători care au scos miere de salcâm anul trecut“
, afirmă unul dintre apicultorii profesionişti din Dobrogea, Georgică Voinea. 

Tot el spune că 2017 se numără printre anii cei mai devastatori pentru industria de apicultură din România. Mulţi dintre stupari au început să folosească alte tipuri de mătci, decât „Carpatina“, considerată cea mai rezistentă rasă de albine, care rezistă la ger. Asta fiindcă celelalte două rase predominante care se mai găsesc pe teritoriul ţării noastre sunt mai productive.

Dar, cauzele mortalităţii sunt în primul rând din cauza umezelii. Apoi, mai sunt bolile care nu pot fi tratate cu tratamente bio, tocmai pentru a face miere bio, deoarece nu sunt eficiente.

Odată cu alocarea de fonduri europene, mulţi s-au apucat de apicultură, doar cu parcurgerea unui curs de scurtă durată, pentru obţinerea certificatului de producător de miere.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 12 iunie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro