Echipa GovITHub, programul guvernamental prin care specialiştii IT dezvoltă proiecte pentru administraţia publică, a postat pe Facebook, un model al viitoarei cărţi electronice de identitate.
„Prima mostră a viitoarei cărţi electronice de identitate e în testarea bursierilor #GovITHub! Spoiler alert: e de dimensiunea unui card bancar”, transmit cei din echipa GovITHub, pe reţeaua de socializare Facebook.
Guvernul României a avut în plan să introducă carduri de identitate electronice din 2011, însă s-a amânat proiectul.
Cartea de identitate normală ar putea conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Printre acestea se vor număra numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu.
Ar putea exista şi o carte electronică de identitate, care va fi de tip smart card. Diferenţa între cele două tipuri de acte de identitate constă în aceea că, în cartea electronică de identitate se înscriu, în plus, date în format electronic, şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Amprentele ar urma să se colecteze numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor, numai cu acordul expres al părinţilor, precizează sursele citate. Avantajul buletinului biometric ar putea fi faptul că ar permite autentificarea titularului în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi asigură suportul tehnic necesar pentru utilizarea semnăturii electronice.
În plus, va oferi garanţii suplimentare, asigurându-ne un grad de protecţie ridicat împotriva furtului de identitate, iar instituţiilor de drept public sau privat certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document.