Joi, 25 aprilie 2024 - 4:04:58
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ce spune Ministerul Sănătăţii despre renunţarea la ora de vară


18 aprilie 2018

Ministerul Sănătăţii susţine renunţarea la trecerea la ora de vară, se arată într-un răspuns oficial remis profit.ro.

„Este cunoscut faptul că schimbarea orei oficiale, prin trecerea la ora oficială de vară, presupune un efort de adaptare a organismului uman cu reducerea performanţei în muncă şi apariţia unor probleme legate de perioada de odihnă prin somn. Oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora oficială de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât în mod obişnuit”, se menţionează în răspuns.

„Sunt afectaţi în special cei cu vulnerabilităţi psihoemoţionale, depresii, afecţiuni cardiovasculare. În condiţiile pierderii unei ore de somn creşte nivelul de stres, apar dificultăţi de concentrare şi învăţare la serviciu şi la şcoală. Având în vedere cele prezentate mai sus, considerăm că propunerea de renunţare la ora oficială de vară este binevenită”, este poziţia Ministerului Sănătăţii.

Când am trecut la ora de vară în 2018

În acest an, România a trecut la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 24 martie, spre duminică, 25 martie. În acea noapte ceasurile au fost date cu o oră înainte, iar ora 3:00 a devenit ora 4:00. Astfel, ziua de duminică, 25 martie, a fost cea mai scurtă zi din an, având 23 de ore.

În 2018 s-a discutat mult despre o eventuală eliminare a orei de vară. Discuţiile au loc la nivel european, Parlamentul European fiind cel care solicită o analiză detaliată a efectelor pozitive sau negative pe care ora de vară le are asupra europenilor.

Pe 8 februarie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care a cerut să fie reevaluată trecerea la ora de vară (respectiv la ora de iarnă) şi, dacă este nevoie, să se schimbe regulile aflate în vigoare.

Membrii PE se tem că trecerea de la ora de vară la cea de iarnă şi invers ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii cetăţenilor europeni.

„Iniţiativele cetăţenilor au arătat că publicul este îngrijorat de cele două schimbări de oră din an care marchează începutul şi sfârşitul perioadei de vară, schimbări care au loc în ultimele weekenduri din lunile martie şi octombrie”, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

Ora de vară, în dezbatere la nivel european

„Numeroase studii au eşuat să ajungă la un rezultat concludent, însă indică efecte negative asupra sănătăţii umane”, se mai menţionează în comunicat.

Membrii Parlamentului European au cerut Comisiei Europene să realizeze o evaluare detaliată a directivei care prevede schimbarea orei şi, dacă este necesar, să redacteze un plan de reviziure a acesteia.

Rezoluţia votată joi în Parlamentul European a primit 384 de voturi pentru şi 153 împotrivă, în vreme ce 12 parlamentari s-au abţinut.

Actuala directivă care prevede trecerea la ora de vară a fost adoptată în anul 2001.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro