Cazurile de violenţă între elevi au ajuns la cote istorice. Îngrijoraţi, oficialii din Educaţie introduc "cazierul şcolar": toate bătăile, furturile, agresiunile, înşelăciunile şi infracţiunile sunt înregistrate, iar vinovaţii pedepsiţi mai aspru.
Fetele se bat şi se trag de păr, băieţii scot cuţitul sau lovesc cu pumnul şi cu ranga. Aceste scene au devenit o obişnuiţă în şcoli. Sunt judeţe unde numărul elevilor consumatori sau traficanţi de droguri e de ordinul zecilor.
O statistică, pe lunile martie-mai 2012, arată că sunt peste 4.100 de astfel de elevi, în toată ţara. Au fost cazuri când profesorii se iubeau cu elevele, ba şi o celebră acuzaţie de viol.
Profesorii spun că nu le permite legea să ia măsuri de disciplină mai dure şi cer ca, din toamnă, să se reintroducă exmatricularea pentru elevii din învăţământul obligatoriu şi, în cazurile grave, trimiterea în centrele de educare a şcolarilor implicaţi.
Directorii vor fi obligaţi să raporteze într-o bază de date electronică cazurile de violenţă petrecute în unitatea lor, în cel mult cinci zile.
În acest "cazier şcolar" trebuie trecute datele despre autori, numărul lor, vârsta, locul şi gravitatea faptei, victimele, pagubele şi sancţiunile.
În funcţie de cât de grave şi de dese vor fi faptele, la faţa locului vor fi trimişi psihologi şcolari şi experţi în lupta antidrog.
Iată ce fapte vor fi pedepsite: violenţa fizică, fără sau cu armă; vătămarea corporală; uciderea; intimidarea; hărţuirea; alarma falsă de bombă; incendierea; înşelăciunea; furtul; consumul de alcool, droguri, substanţe interzise; traficul; distrugerea; insultele; ameninţarea; lipsa de libertate.
Vor fi sancţionate şi tentativele. Sunt valabile pentru elevi, profesori şi părinţi.