Marţi, 10 decembrie 2024 - 6:36:19
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Nimic nu este întâmplător


11 noiembrie 2013

La grandioasa paradă militară, din 1 Decembrie 2013, cu ocazia aniversării a 95 de ani de la formarea României Mari, vor participa, în premieră la defilare, alături de unităţi ale Armatei Române, şi unităţi ale Armatelor SUA, Franţei şi Poloniei.

Anul 1859 este anul constituirii României moderne şi, totodată, anul în care s-a semnat certificatul de naştere al Armatei Române. În noiembrie 1859, printr-un Înalt Ordin al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, se înfiinţează Secţia a II-a Informaţii a Marelui Cartier General – predecesoarea actualei Direcţii de Informaţii Militare. Dar abia la 1 Decembrie 1918 are loc constituirea definitivă a României Mari. Anul acesta se împlinesc 95 de ani de la istoricul eveniment.
SUA este actualul partener strategic al României, iar Franţa este sora mai mare de gintă latină, care a sprijinit activ formarea României Mari, atât în perioada 1859-1918, cât şi la congresele de Pace de la Paris şi Versailles din 1919-1920, dar şi un susţinător puternic al aderării la NATO a României din anul 1998 pentru primul val de aderare.
Polonia este vechiul vecin de frontieră al României Mari din perioada 1918-1940 şi singurul vecin cu care România nu a avut litigii teritoriale sau alt gen de conflicte şi a întreţinut relaţii de prietenie chiar în momentul de grea încercare a poporului polonez, când a fost ocupată de armata germană şi sovietică, elita poloneză, dar şi oamenii simpli, găsind refugiu şi adăpost în România, la fel şi tezaurul polonez, care a fost dat spre păstrare României, pentru a fi salvat şi înapoiat.
În perioada 6-7 noiembrie 2013, Armata Română a desfăşurat manevre navale şi aeriene pe Marea Neagră, concomitent cu manevrele NATO, derulate în Polonia şi statele baltice, din perioada 2-9 noiembrie 2013.

În ciuda dificultăţilor de tot felul generate de subfinanţarea cronică, Armata Română a reuşit să rămână la standarde decente, atât ca nivel de înarmare, cât şi ca nivel de pregătire a celor 90.000 de militari activi pe timp de pace. Spre comparaţie, Ungaria menţine sub arme pe timp de pace un efectiv de 25 de mii de militari şi cu o înzestrare tehnică modestă.
Polonia, cu 38 de milioane de locuitori, are efective militare pe timp de pace cifrate la 100 de mii de oameni. Ucraina, cu o populaţie de aproximativ 50 milioane de locuitori, are o armată de 200 de mii de militari activi, iar înzestrarea lasă mult de dorit.
Începând cu 2014, odată cu mărirea bugetului Armatei Române, Ministerul Apărării Naţionale va demara un program amplu, de durată, privind modernizarea şi înzestrarea armatei cu tehnică nouă şi modernă. Astfel, va continua înzestrarea trupelor terestre cu blindatele elveţiene Piranha Mowag, româneşti – Saur II -, şi cu tancuri fabricate în România, sub licenţă germană. Marina Militară va repara şi va repune în funcţiune nava-şcoală ”Bricul Mircea” – navă simbol al Marinei Militare. Totodată, va fi reparat şi repus în funcţiune submarinul „Delfinul”, care va începe să patruleze pe Marea Neagra.

Aviaţia Militară va primi 12 avioane F16, precum şi un număr de avioane I.A.R. 99 şi Elicoptere I.A.R. Puma-Socat. În acest scop, va fi reamenajat şi reconstruit Aeroportul Militar de la Feteşti în care NATO va investi zeci de milioane de dolari. Totodată, vor intra în înzestrarea Armatei Române noi modele de rachete sol-aer, sol-sol, aer-sol şi aer-aer. Din 2015 va deveni operativ şi scutul Anti-Rachetă de la Deveselu, prin finanţare NATO.
În prezent, Armata Română are unităţi operative în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak, Kosovo şi Mali.
Dumnezeu să apere România, Naţiunea Română şi Armata Română!
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 9 decembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro