Marţi, 10 decembrie 2024 - 1:50:36
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Preţul gazelor ar putea creşte din aprilie. Ce pot face românii pentru a nu plăti facturi prea mari


25 martie 2017

Preţul gazului s-ar putea scumpi cu 5-6%, fiind propusă spre aplicare Ordonanţa de urgenţă nr. 64/2016, care are ca scop liberalizarea pieţei de gaze naturale din România. Deputaţii şi-au exprimat însă opoziţia faţă de acest act normativ, ceea ce ar putea provoca amânări în aplicarea ei, iniţial stabilită pentru 1 aprilie.

Dacă ordonanţa de urgenţă va intra în cele din urmă în vigoare, Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie a precizat că „odată cu finalizarea procesului de liberalizare, de la 1 aprilie nu mai sunt preţuri reglementate şi se vor aplica preţurile din piaţa liberă, ceea ce ar putea genera creşteri de 4-5% la factura consumatorilor casnici”, potrivit news.ro.

Ipoteza unei majorări a preţului gazului impuse de liberalizare obligă românii să fie mai economi. Există câteva măsuri eficiente pe care le pot urma pentru a nu simţi la fel de puternic scumpirea gazelor:

Instalarea unui cronotermostat


Persoanele care deţin o centrală termică proprie vor fi cele mai afectate de această scumpire, însă există anumite opţiuni de a controla temperatura camerei chiar şi de la distanţă. Instalarea unui asemenea cronotermostat poate reduce cu până la 50% consumul termic prin programarea unor temperaturi diferite pe parcursul zilei. Aceasta este o soluţie avantajoasă pentru persoanele active, care nu au mult timp la dispoziţie, pentru că aparatul se conectează la telefonul mobil sau la laptop, fiind posibil controlul şi reglajul periodic al temperaturii din locuinţă de la distanţă. Asta înseamnă că poţi seta cronometrostatul la o temperatură mai scăzută după ce pleci de acasă şi la o temperatură mai mare cu puţin timp înainte să ajungi acasă.

Respectarea unei temperaturi optime


Setarea căldurii la o temperatură economică nu se traduce însă prin nerespectarea nivelului de căldură necesar corpului uman, ci este importantă menţinerea unui echilibru în perioada petrecută acasă. Există anumite praguri ale temperaturii care pot afecta sănătatea celor din locuinţă, având ca rezultat afecţiuni grave ce presupun tratamente costisitoare. Potrivit unor investigaţii făcute de compania electrică britanică Ovo Energy, temperatura optimă de care are nevoie un om sănătos este între 18 şi 21 de grade Celsius.

Iată mai jos care sunt aceste praguri şi ce consecinţe poate avea depăşirea lor:

* peste 24°C – risc cardiovascular
* 18-21°C – temperatura confortabilă
* 18°C – temeperatura minimă necesară pentru o stare de confort
* 12-16°C – risc pentru sistemul respirator
* Sub 12°C – risc cardiovascular

Izolarea termincă

O locuinţă care dispunde de o izolaţie termică bună poate reduce consumul de gaz cu până la 50%. Dacă locuinţa ta nu a trecut încă prin reabilitare termică, contactează site-ul primăriei de care aparţii, pentru a afla dacă este inclusă în planul de reabilitare pentru anul curent. Proprietarii care au locuinţele incluse în planul de reabilitate termică vor plăti doar 20% din costul total al reparaţiilor făcute în scopul termoizolării. Asta înseamnă aproximativ 600 de euro de familie, conform calculele AMES, sumă care poate varia în funcţie de suprafaţa care necesită izolare. Dacă locuinţa nu se află într-un plan de reabilitare termică, preţurile pentru izolarea termică vor fi mai mari, însă această investiţie se va amortiza în câţiva ani.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 10 decembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro