Vineri, 26 aprilie 2024 - 4:08:20
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


”Flecărelile femeilor”, admirate de liceeni ploieşteni


3 decembrie 2013

De la bun început trebuie precizat faptul că ”Flecărelile femeilor” este titlul unei comedii spumoasă, scrisă de Carlo Goldoni, care se joacă cu casa închisă la Teatrul ”Masca” din Bucureşti (scenariul şi regia: Mihai Mălaimare). Un spectacol despre tineri, pentru tineri, jucată de actori tineri. Povestea este simplă şi tocmai de aceea extrem de percutantă şi uşor de urmărit. Doi tineri veneţieni se iubesc, fiind pe cale să se căsătorească. Ei se trezesc însă în vârtejul unui adevărat complot, iscat de bârfitoarele de profesie ale oraşului – ca de obicei, rude apropiate ale celor doi tineri.  Va putea dragostea lor să învingă flecărelile femeilor? Da, pentru că ea izbuteşte întotdeauna, în urma unor bătălii care fac deliciul publicului. O cavalcadă de  situaţii şi de vorbe,  reprezintă cel mai bun prilej pentru spectatori să râdă sănătos şi reconfortant.

Cam asta a dorit şi organizatorul excursiei pentru un grup de elevi de la CN ”Mihai Viteazul” Ploieşti, invitat la acest spectacol, Cristian Ciuciureanu, patronul  firmei de turism ”Itinera Nova” (”Drumuri Noi” – latină). Deşi are doar 29 de ani, tânărul manager a venit recent în industria turismului prahovean cu idei noi, generoase, însuşite în urma unei practici de patru ani în Florida(SUA) şi Anglia. El a iniţiat un inedit şi atractiv program cultural destinat elevilor, cu extensie la profesorii şi părinţii acestora.  Primul proiect-invitaţie  s-a intitulat ”Şi tu cu noi, la Operă!”. Astfel, elevi ai unor licee şi gimnazii din Ploieşti şi Câmpina au avut ocazia să urmărească, poate pentru prima oară în viaţa lor, ce înseamnă un spectacol artistic adevărat  de operă şi balet, pe scena Operei Naţionale din capitală. La unele dintre aceste spectacole, bunăoară, s-a mers şi cu grupuri de 120-150 de elevi de la CN ”Mihai Viteazul”. Îmi amintesc cu plăcere că, în luna martie a.c., am însoţit un asemenea grup  masiv la ”Nunta lui Figaro”, elevii şi cei câţiva profesori fiind extrem de încântaţi, toţi dorind să revină şi la alte asemenea spectacole, oferite la un preţ accesibil. Aşa a apărut  o altă ofertă, la fel de tentantă, ”Şi tu cu noi, la teatru!”. Şi tot în Bucureşti. Întâmplător şi nu prea, am ajuns,  împreună cu un grup de elevi din clasele VIII-X de la CN ”Mihai Viteazul”, la Teatrul ”Masca” din Bucureşti, să văd...”Flecărelile femeilor”.  Un spectacol care ne-a făcut pe toţi să uităm gerul de afară şi traficul infernal din Capitală, de la Băneasa până la ”Masca” făcând aproape o oră! ” Copiii pe care i-am însoţit astăzi, elevi din clasele VIII-X, sunt  mari iubitori de tetru şi operă, de artă, în general. Cu ei am văzul ”Lacul lebedelor”, ”Nunta lui Figaro” sau  ”Elixirul dragostei”. Cam de două-trei oră pe lună, ”Mihai Viteazul” merge la operă sau la teatru, răspunzând cu plăcere ofertelor făcute de ”Itinera Nova”. Din păcate, la acest spectacol nu am putut onora cererea mai mare de bilete, deoarece ne-am trezit cam târziu”, mărturiseşte prof.Emilia Luchian.

O altă doamnă, care pare familiarizată cu acest gen de spectacole, este Viorica Rizea, învăţătoare la Şcoala primară din Lilieşti-Băicoi. ”Eu sunt  abonată la aceste minunate spectacole la care ne invită dl. Cristian Ciuciureanu. Practic, prin felul său de a se purta cu  elevii şi cu noi, profesorii sau părinţii copiilor, nu-l poţi refuza, dimpotrivă! Vă dau doar un amănunt: toţi copiii care merg în excursie la spectocole primesc din parte dumnealui câte o ciocolată! Acum am venit, împreună cu soţul meu, doar să vedem dacă ”Flecărelile” astea pot fi văzute şi de elevii mei din clasa a VI-a. Da, sigur îi voi aduce aici la următoarea excursie. Aştept, de asemenea, cu nerăbdare, şi excursia organizată de această agenţie de turism la Budapesta, la un mare concert, pe 31 mai curent”, spune dna învăţătoare.

De altfel, Cristian Ciuciureanu a inclus în programul său cultural pentru elevi şi astfel de ieşiri din ţară.  Acum două luni, un numeros grup de elevi, profesori şi părinţi de la CN ”Mihai Viteazul”, a vizitat Veliko Târnovo – Bulgaria, ”un oraş medieval, fostă capitală a ţaratului vlaho-bulgar (1185-1353). O Sighişoară adevărată!, care merită să fie vizitată, e la doar 220 km de Ploieşti”, îmi spunea părintele unui elev.

Închei relatarea mea cu o constatare tristă. Cu numai o seară înainte, sute de tineri, suporteri ai echipei Petrolul – unii însoţiţi de părinţii lor –, au venit în Capitală la un spectacol sportiv, respectiv Steaua-Petrolul. Numai că ei s-au reîntors acasă,  bătuţi la propriu, fără să vadă meciul, datorită faptului că au intrat în conflict ”armat” cu Jandarmeria. Cam asta este, uneori, diferenţa dintre artă şi sport!


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro