Vineri, 26 aprilie 2024 - 4:48:05
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Medic în România= sclavagism modern


1 noiembrie 2016

În ultima perioadă, medicii români au fost loviţi de tot felul de acuzaţii, care mai de care mai degradante, acuzaţii care au dus la o percepţie negativă prinvind excercitarea acestei meserii în România.

Din păcate, nimeni nu vorbeşte despre neajunsurile acestei profesii, profesie în care principalul obiectiv de activitate îl reprezintă OMUL, sau mai bine spus sănătatea omului.

Nici măcar guvernanţii nu au reuşit, în ultimii 26 de ani, să impună respectul cuvenit celor care muncesc zi de zi pentru sănătatea semenilor. Ba mai mult, Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaţilor a votat un amendament care aruncă medicii în urmă cu vreo 12 ani, din punct de vedere al salarizării. Astfel, medicii sunt obligaţii să efectueze toate gărzile impuse de angajator, iar gărzile sunt plătite cu alt tarif orar decât salariul de bază (cu alte cuvinte medicii sunt plătiţi cu două salarii diferite, iar pentru orele de gardă nu sunt acordate sporuri, cum ar fi cel de vechime sau de noapte)

Dacă amendamentul va fi adoptat de plenul Camerei, medicii nu vor mai avea liberatatea de a decide câte gărzi suplimentare pot face, devenind sclavii directorilor de spitale care vor decide câte gărzi trebuie să facă un medic în fiecare lună. Iar dacă avem în vedere deficitul de personal s-ar putea ajunge în situaţia în care un medic să fie obligat să efectueze chir şi 2-3 gărzi de săptămână.

Deputaţii nu au înţeles că medicul este singurul care poate aprecia câte gărzi poate face pentru a oferi pacienţilor servicii medicale corespunzătoare. Suprasolicitarea, fizică şi psihică, a medicului, în condiţiile unui număr crescut de ore suplimentare nu face decât să pună în pericol sănătatea pacienţilor.

Spre exemplu, puţină lume ştie că medicii din România după gardă sunt nevoiţi să revină în secţie şi să trateze pacienţii ca şi când ar fi după o noapte de odihnă. Oare câţi dintre dvs ar putea lucra peste 30 de ore? Iar acestor medici şi se cere calm, luciditate şi profesionalism. Cum poate un om să lucreze 24 de ore, non stop, iar apoi să revină la locul obişnuit de muncă pentru a supraveghea pacienţii. Oare nu aceasta este cauza erorilor medicale?

În plus, medicii nu sunt plătiţi cu acelaşi tarif pentru orele de muncă din secţiile spitalelor şi cele de gardă. Orele de gardă sunt plătite cu un tarif mult mai mic şi în plus nu sunt recunoscute ca vechime în muncă. Nici măcar sporul de noapte sau cel de weekend nu se aplică orelor de gardă. Un medic ne povestea că întrebând despre anomalie pe contabilul spitalului unde lucrează i s-a răspuns că orele de gardă sunt considerate timpul liber al medicului, iar medicii vin la gărzi...pentru că aşa este dorinţa lor...Interesantă explicaţie....Asemănătoare cu cea a fostului preşedinte Băsescu, care îi îndemna pe medici să plece din ţară. Şi...au plecat... Iar acum spitalele se luptă cu criza de personal medical calificat.

Deocamdată, personalul din unităţile medicale au declanşat greva generală...Oare ce se va întâmpla mai departe?


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro