Sâmbătă, 9 noiembrie 2024 - 3:40:49
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

150 de centre de plasament vor fi închise. Ce îi aşteaptă pe 19.000 de copii


27 septembrie 2017

La recomandarea Băncii Mondiale şi a UNICEF, peste 150 de centre de plasament din România trebuie închise în maximum trei ani.

Cei 19 mii de copii aflaţi în aceste instituţii vor fi mutaţi în case de tip familial sau vor fi preluaţi de asistenţi maternali. O altă şansă a acestor copii poate fi adopţia, însă procedura a rămas stufoasă şi greoaie în România. Dintr-un centru închis la Constanţa, copiii vor fi mutaţi în mici vile cu maximum 16 locuri.

O radiografie a celor 150 de centre de plasament din România, făcută de Banca Mondială, Unicef şi Autoritatea pentru Protecţia Copilului arată că aceste instituţii trebuie închise până în 2020.

„Gândiţi-vă că acest copil care stă acolo nu are o senzaţie de apartenenţă, de ataşament. Nu are o dezvoltare emoţională, psihologică. Nu are o dezvoltare cognitivă; o demonstrează studiile de specialitate. Are o alta decât un copil care trăieşte într-o familie, de aceea vorbim despre dezinstitutionalizare”, a explicat Gabriela Coman, director general DGASPC România.

Casa de tip parental şi plasarea la asistenţii maternal sunt primele soluţii pentru că, în România, adopţia este o procedura birocratică descurajantă. În Constanţa, sunt patru centre care urmează să fie închise. Până acum există două mici comunităţi de case parentale şi se vor construi alte amplasamente în Murfatlar, Medgidia şi Mangalia.

„Aşa arată viitorul pentru pentru copiii din instituţiile care urmeaz[ să fi închise şi este una dintre soluţiile alternative pe care noi o susţinem” , a explicat Despina Andrei, reprezentant UNICEF.

Banca Mondială şi UNICEF, instituţii care au recomandat închiderea centrelor de plasament, susţin că autorităţile noastre trebuie să angajeze mai mulţi asistenţi maternali, medici şi psihologi pentru că orfanii sau copiii abandonaţi să beneficieze de recuperare, consiliere şi integrare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 8 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro