Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat joi, la Greci, judeţul Tulcea, unde a inaugurat Centrul de vizitare a Parcului Naţional Munţii Măcinului, că urmează să promoveze un proiect de hotărâre de Guvern pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate (ANAP).
‘Am cerut tuturor directorilor de parcuri naţionale să aibă în vedere să realizeze proiecte care să ţină cont de comunităţile cărora li se adresează. Nu trebuie să urmeze doar fişa postului şi să protejeze doar biosfera parcului naţional, ci trebuie să realizeze proiecte pentru promovarea zonei, pentru informare, pentru conştientizare şi promovarea tuturor românilor. Astfel, respectăm toate normele de protecţie a mediului, iar România va demonstra că suntem un stat membru de elită, nu un stat codaş’, a declarat ministrul Gavrilescu.
Aceasta şi-a exprimat speranţa ca în curând să se înfiinţeze ANAP, în contextul în care până în momentul de faţă ministerul a primit doar 140 din cele 230 de planuri de management ale ariilor naturale protejate din ţară realizate din fonduri comunitare.
‘Până în prezent, au fost analizate şi avizate circa 74 de planuri de management, iar celelalte sunt în sistem de analiză, în funcţie de rezultate urmând să fie sau nu avizate. Aşteptăm să vedem dacă până la finele anului custozii care aveau obligaţia să implementeze proiectele vor demonstra că-şi respectă contractele încheiate pentru preluarea acestui serviciu de administrare a ariilor protejate’, a mai spus ministrul Mediului.
La inaugurarea Centrului de vizitare a Parcului naţional Munţii Măcinului au participat autorităţi judeţene şi locale precum şi manageri ai Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.
‘Următorul centru de vizitare va fi inaugurat luna viitoare, la Domogled Valea Cernei, iar în decembrie îl vom inaugura pe cel de la Piatra Craiului’, a declarat directorul general Romsilva, Adam Crăciunescu.
Centrul de vizitare a Parcului Naţional Munţii Măcinului a fost realizat în cadrul proiectului ‘Conservarea speciilor şi habitatelor caracteristice bioregiunii stepice din zona Munţilor Măcin’, finanţat prin POS Mediu, bugetul acestuia fiind de 1,8 milioane de euro.
Centrul inaugurat joi promovează atât minorităţile etnice din comunităţile situate în perimetrul parcului naţional, cât şi biodiversitate şi folosirea resurselor regenerabile, clădirea fiind dotată cu tehnologii ‘prietenoase’ cu mediul înconjurător.
Cu cele peste 3.450 de specii de floră şi faună, dar şi cu suprafeţe importante de vegetaţie stepică, Parcul Naţional Munţii Măcinului, declarat Rezervaţie a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice stepei se întâlnesc alături de păduri submediteraneene şi balcanice.
Prezentând o importanţă deosebită între formaţiunile muntoase din România, fiind cei mai vechi munţi dintre aceştia, zona adăposteşte aproape 70% din tipurile de roci cunoscute, plante care cresc din piatră seacă, păsări emblemă pentru alte state dunărene şi specii neprotejate în vreun alt loc din lume.