Joi, 30 iunie 2022 - 10:06:43
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Englezi emigranţi în România


22 iulie 2013

Sara Meaker şi Douglas McFarlane s-au stabilit definitiv în România în 2006. "Am venit aici pentru că încă există legătură între om şi pământ", spune Douglas, iar modul în care trăiesc cei doi britanici arată un respect pentru tradiţiile noastre pe care la foarte puţini români îl mai întâlneşti. Au lăsat în Scoţia o casă impresionantă şi au cumpărat în România case de chirpici.  Cultivă pământul şi merg la piaţă să vândă surplusul.

Una dintre casele cumpărate este în Domoş, la trei kilometri de Huedin. "Este o casă veche, din lemn masiv, pereţi din bârnă şi chirpici. Este o casă mică, cu o cameră, cu pământ pe jos, o casă ţărănească. Toţi credeau că o să o demolăm. Dar noi vrem să păstrăm tradiţia, să ştie copii cum a fost odată", explică britanicul, adăugând că mai au o casă în Huedin şi o alta în Aluniş, la opt kilometri de Huedin. Şi aceste case sunt la fel, pentru că "vrem să promovăm stilul de viaţă tradiţional, care nu distruge planeta, care încurajează meşteşugurile tradiţionale. Pentru localnici noi suntem străini, dar noi am venit aici pentru încă există legătură între om şi pământ. În Anglia sunt mulţi copii care nu ştiu de unde vine laptele. Dacă îi întrebi, îţi răspund că de la supermarket".

Au lăsat în Anglia o casă de patrimoniu, care "pare un castel", cu trei apartamente, dintre care două sunt închiriate, iar unul îi aşteaptă pentru atunci când vin în vizită. Sara încearcă să explice de ce e mai bună România decât Anglia: "Acolo nu avem mâncare bună, nu aveam piaţă, oameni prietenoşi şi tradiţii. În Anglia, nu aveam nimic mai bun decât aici. Românii sunt mai prietenoşi, mai calzi, mai deschişi, mai generoşi decât cei din Marea Britanie. Mă simt un pic un om din Ardeal, din Transilvania". "Avem vecini buni, vin la noi cu plăcinte şi sarmale. Avem prieteni şi la piaţa din Huedin, unde mergem să vindem surplusul din recoltă", adaugă Sara.

Viaţa celor doi britanici stabiliţi în România li se va părea, poate, ciudată unora. Au avut şi aici probleme, dar altfel decât ne putem închipui noi. Spre exemplu, nu au reuşit să găsească meşteri care să le repare casele ca pe vremuri, cu lut, cu var şi cu lemn. Au avut oferte doar pentru termopane. Aşa că Douglas s-a apucat să înveţe meşteşugurile tradiţionale şi îi învaţă aceste lucruri şi pe alţi voluntari veniţi din Occident. Acolo aceste lucruri sunt preţuite încă. De asemenea, au avut, la un moment dat, probleme cu cânepa. S-au trezit la poartă cu poliţia venită în control. Au prezentat însă aprobările de la Direcţia Agricolă şi totul a fost în regulă. "Este o firmă în Salonta, care cumpără cânepă din China. Nu ştiu de ce se întâmplă acest lucru, când pot cultiva cânepă şi oamenii de aici", spune Douglas.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(349 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 iunie 2022
Autentificare
stiriactuale.ro