Marţi, 19 martie 2024 - 5:38:58
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ultimul Drum al Ultimului Rege al României


17 decembrie 2017

Funeraliile Regelui Mihai I au început, sâmbătă, la Palatul Regal, în prezenţa membrilor familiei regale a României, a reprezentanţilor a zeci de case regale din întreaga lume, a preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Mihai Tudose, a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, a membrilor corpului diplomatic, a reprezentanţilor cultelor religiase. După o ceremonie religioasă desfăşurată în Sala Tronului, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost depus pe un catafalc în Piaţa Palatului, iar după un nou ceremonial religios şi militar, sicriul a fost aşezat pe un afet de tun şi cortegiul funerar a părăsit Piata Palatului Regal îndreptându-se către Catedrala Patriarhală. Slujba de înmormântare a Regelui Mihai, care a fost oficiată la Patriarhie de către PF Daniel împreună cu un sobor de preoţi, a durat o oră. Trenul regal a ajuns la Curtea de Argeş, după aproximativ trei ore. Regele Mihai I a fost înmormântat, sâmbătă seara, în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, unde a fost înmormântată şi Regina Ana.

Regele Mihai a fost condus pe ultimul drum ca un erou naţional. Aşa descrie presa internaţională funeraliile fostului nostru suveran. Reporterii străini sunt impresionaţi de zecile de mii de oameni care şi-au plâns ultimul suveran şi de lista lungă a Caselor Regale din Europa ce au trimis reprezentanţi la Bucureşti.

BBC: „Funeralii de stat pentru ultimul rege al României, Mihai I, au avut loc la Bucureşti. Zeci de mii de oameni s-au adunat pentru a urmări trecerea cortegiului pe străzile capitalei. Regele Mihai I, care a murit săptămâna trecută la 96 de ani, a fost obligat să abdice de liderii comunişti ai României acum aproximativ 70 de ani.”

BBC a descris pe larg funeraliile regelui Mihai, a amintit toate etapele vieţii monarhului şi gradul de rudenie pe care o avea cu familia regală a Marii Britanii.

Nick Thorpe - corespondent BBC: „Mihai provenea din Casa de Hohenzollern şi era văr de-al treilea cu regina Elisabeta a II-a. Mihai a ajuns prima dată pe tron când avea doar cinci ani, în 1927. De atunci, a fost contemporan cu 16 preşedinţi americani şi opt papi. Este cunoscut pentru că a întors armele împotriva naziştilor şi a alăturat România taberei Aliaţilor, în 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Prin marile agenţii de presă Reuters, Associated Press şi France Presse, informaţii şi imagini de la funeraliile Regelui Mihai au ajuns în toată lumea.

Cotidianul New York Times scrie că „zeci de mii de români îl plâng pe fostul rege Mihai”, iar articolul amintiteşte şi momentul în care dispare monarhul din societatea noastră.

„Mihai se bucura de mare respect din partea românilor care îl vedeau în antiteză cu clasa politică actuală ce le aminteşte de sărăcie şi corupţie. (...) Moartea sa vine într-o perioadă de puternică diviziune în societatea românească. De-a lungul anului au avut loc proteste masive faţă de încercările Partidului Social-Democrat de a slăbi statul de drept şi lupta împotriva corupţiei”.

Reporterii de la Daily Mail au scris „Oaspeţi de seamă: Prinţul Charles se alătură elitei regale a Europei la funeraliile lui Mihai I al României, în timp ce zeci de mii de oameni îl plâng pe monarhul care i-a sfidat pe nazişti doar pentru a fi forţat să abdice de comunişti.”

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Clinica Roua


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



servicii complete deratizare,dezinsectie,dezinfectie



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro