Vineri, 29 martie 2024 - 12:05:43
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum sunt preţurile la rechizite, anul acesta?


17 august 2012

rechiziteRechizitele şi-au făcut deja apariţia în supermarketuri deşi până la începerea şcolii mai este o lună. Un părinte va cheltui în medie între 200 şi 250 de lei pentru rechizitele necesare unui elev. Preţurile pentru caiete diferă în funcţie de personajele din desene animate sau filme care sunt imprimate pe coperţi, iar un penar costa până la câteva sute de lei dacă este complet echipat.

Mărimea ghiozdanului se vede în preţ

Reporterii de la Stiriactuale.ro au studiat preţurile din câteva magazinele din oraş pentru a vedea care sunt costurile pentru un părinte ce are copii la şcoală. Banii scoşi din buzunar vor fi cu siguranţă mai mulţi dacă părintele merge la cumpărături însoţit de copil, pentru că gamă de produse este foarte variată şi ia ochii oricui. Spiderman, Hannah Montana, Mickey Mouse, Hello Kitty: acestea sunt doar câteva dintre personajele care sporesc preţurile pentru caiete, penare sau coperţi. Un centrul comercial din Ploieşti are oferte atractive, însă multe dintre produse pot fi cumpărate doar en-gros. Preţurile la ghiozdane sunt rezonabile şi variază între 9 şi 20 de lei. Diferenţele de preţ sunt date de mărimea ghiozdanului, dar şi de imaginile pe de acesta. De exemplu, o geantă şcolară cu prinţese din desene animate poate costa aici 16 lei. La caiete e ceva mai dificil, pentru că sunt caiete cu spira sau fără, cu model pe coperta sau fără. Un caiet mic, A5 costă doar 70 de bani, iar cele mari, de tip A4 ajung la 1,7 lei. “Nu dăm caiete la bucată, doar la bax. Ghiozdanele se dau însă separat”, a precizat unul dintre angajaţii centrului comercial. Caietele de muzică, biologie şi geografie au acelaşi preţ: 50 de bani. Penarul este necesar unui şcolar, dar nici alegerea unui astfel de produs nu este uşoară. Cel mai ieftin penar la Phoenix costă 1,8 lei, dar nu este echipat. Dacă cineva doreşte un penar echipat cu stilou, creioane, carioci şi ascuţitoare, atunci preţul poate ajunge până la 13,30 lei. Separat, un stilou poate costa între 1,4 şi 6,5 lei, iar preţul pentru o călimară de cerneală variază între 1,2 lei şi 7 lei. Pixurile sunt ieftine: începând de la 50 de bani şi până la 2 sau trei lei. Aici nu se găsesc însă uniforme pentru invataceiii din clasele primare.

Hannah Montana urca preţul

Un alt centru comercial, alta oferta. În centul oraşului, am găsit un magazin special de rechizite şi consumabile în care preţurile sunt mai mici decât în supermarketuri. Aici, de exemplu, un caiet mic poate costa între 0,69 de bani şi 1,3 lei. Caietele cu spira sunt ceva mai scumpe, pentru că unul de mărimea A5 costă 2,75 lei. Caietele de biologie, geografie şi muzica se aliniază în Siraj la un preţ de 0,80 de bani. Pixurile de diferite culori, mărimi şi forme sunt aşezate pe rafturi în cutii, iar preţurile pornesc de la 0,75 de bani. Cele simple sunt mai ieftine, dar pixurile cu gel sau colorate pot costa chiar şi doi, trei lei. Cele mai multe dintre stilouri sunt chinezeşti şi costă între 2,5 lei şi 3,5 lei. Clienţii pot opta pentru stilouri cu rezerve sau cu pompiţa. Cele din urmă se pot reîncărca direct din călimară. Hannah Montana şi sclipiciul sunt cele două ingrediente care fac preţul la coperţile de cărţi să difere. Astfel, coperţile simple costă 0,45 bani, iar cele cu personaje din desene animate sau filme ajung până la 1,45 lei. La ghiozdane, clienţii nu au foarte multe opţiuni şi nici uniforme nu se găsesc aici. “Majoritatea produselor se dau en-gros, pe factura”, a precizat una dintre vânzătoare. Gol, unul dintre cele mai ieftine penare din acest magazin costă 3,5 lei, însă unul complet echipat variază între 10 şi 42 de lei, în funcţie de numărul de piese din interior. Pentru carioci va trebui să mai scoateţi din buzunar între 0,75 şi 6,5 lei, iar pentru creioane colorate până la patru lei.

Ce preţuri au uniformele

Uniformele pentru şcolarii de clasele primare nu sunt tocmai ieftine. Pentru o fată, un părinte va cheltui aici 44 de lei, iar pentru un băiat chiar 100 de lei. Rechizitele sunt şi ele expuse în apropiere de biroul de informaţii, aşa că toţi cei care trec pe aici vor simţi parfumul începutului de şcoală. Caietele mici, dictando sau de matematică se vând în pachete de câte cinci, iar preţul unui singur caiet variază între 0,83 de lei şi 1,38 de lei. Dacă şcolarul e fan Steaua sau se uită prea mult la desene cu Minnie Mouse, atunci părintele va plăti aproape 3 lei pentru un caiet A5 de 80 de file. Caietele mai mari costa în jur de 2, trei lei. Penarul, cu un fermoar sau cu două, echipat sau nu, este ceva de care are nevoie orice elev. Astfel, un penar gol costa între 7 lei, dar unul de piele poate ajunge şi la 12 lei. Penarele cu 28 de piese costă 18 lei, iar cele cu 50 de piese chiar 27 de lei. Ghiozdanele sunt colorate, imprimate sau simple şi costă între 15 şi chiar 371 de lei, în funcţie de firmă şi de dimensiune.

Cu un ochi la copil şi celălalt la buzunar

“Mami, vreau penar din ăla cu Mickey Mouse”, se auzea ieri pe culoarele unui supermarket din Ploieşti. Părinţii se uită însă la preţ, se uită la copii şi de cele mai multe ori aleg ceva mai ieftin. Acest lucru se întâmplă pentru că un penar complet echipat cu 31 de piese ajunge aici până la 45 de lei. Penarele goale pot costa însă chiar şi trei lei. Rafturile sunt pline de caiete, semn că nu sunt la mare căutare deocamdată, deşi supermarketul deja le-a pus la dispoziţia clienţilor. Un caiet mic poate varia între 0,99 de lei şi 1,49 de lei. Cele mari, de tip A4 au preţuri cuprinse între 2,5 lei şi 3 lei bucată. Pentru biologie, muzică sau geografie, părinţii vor scoate din buzunar pentru un caiet 1,09 lei. “Pe lângă caiete, stilou, pixuri, ghiozdan şi ce mai cumpărăm noi, o să mai ceară de la şcoală şi caiete speciale, care înseamnă alţi bani”, a spus o mamă care studia ofertele de la rechizite.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro