Dr. Elena David, de la Institutul Naţional de Criogenie şi Tehnologii Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea, este considerată cel mai bun inventator din lume! 14 invenţii şi cereri de brevete în domeniul mediului şi energiei, multipremiate internaţional în ultimii 10 ani.
La Salonul de Inventică de la Geneva, a obţinut 13 medalii de aur, la 8 ediţii consecutive. Una dintre cele mai prestigioase distincţii ale Salonului de la Geneva – Premiul OMPI pentru Femeie Inventator, i-a fost de asemenea acordat. A fost premiată la acest salon pentru o idee eco: energie din gunoi. Obţinerea unui înlocuitor al gazului natural, din deşeuri solide, ca sursă de energie, este una dintre invenţiile care au fost apreciate la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, desfăşurat recent.
La Salonul de la Geneva, foarte multe invenţii au venit din partea Asiei (China, Rusia, Malaysia, Thailanda). Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) a prezentat, la Geneva, 44 de invenţii româneşti, care au obţinut tot atâtea medalii (26 de aur, 16 de argint, 2 de bronz). În plus, românii au luat şi 17 premii speciale. Premiul obţinut de doctorul Elena David este cea mai prestigioasă distincţie de la Geneva.
În aprilie 2012, la a 40-a ediţie, aniversară a Organizaţiei Mondială a Proprietăţii Intelectuale WIPO, care a fost şi o ediţie a recordurilor: 789 de expozanţi, 46 de ţări participante, 65.925 de vizitatori şi peste 650 de jurnalişti din întreaga lume, Dr. Elena David a primit cea mai înaltă distincţie, de “Cea mai bună inventatoare” într-o competiţie cu peste 1200 lucrări ştiinţifice.
Este singurul cercetător din Romania care a obţinut, din partea Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, cea mai înaltă distincţie, premiul WIPO, atât la Geneva, Elveţia (în anul 2012), cât şi la Bruxelles, Belgia (în anul 2014).
În prezent este nominalizată la premiile ENI-Italia şi KIA- Iran pentru anul 2015, premii ce vor fi decernate în cursul acestui an.
Întrebata într-un interviu realizat de Laura Guţ, “ Cum se naşte ideea unei invenţii?”, Elena David a răspuns: “Am avut ocazia, prin repartiţia pe care am primit-o la Institut, pe atunci Uzina de Apă Grea, să avem un director extraordinar, care acum este membru al Academiei Române. Dânsul a susţinut ideea că orice produs, dacă nu-l şi cercetezi, nu poate să fie dezvoltat. Datorită temelor care erau impuse şi mai ales dificultăţilor pe care le întâmpinam, te gândeai la tot felul de soluţii. În momentul în care găseai ceva care să soluţioneze problema cu care tu te confruntai, pe lângă faptul că aveai o mulţumire sufletească foarte mare, erai şi răsplătit cumva pentru idee şi puteai să şi continui îmbunătăţirea produsului respectiv.”
Surse: adevarul.ro, viatavalcii.ro, ziaruldevalcea.ro