In urma cu 40 de ani, in seara zilei de 4 martie 1977 in Romania s-a produs cel mai grav cutremur din perioada postbelica. Evenimentul, avand epicentrul in regiunea seismogena Vrancea, a provocat distrugeri mari in sudul si estul tarii, cu deosebire in Bucuresti, precum si un numar mare de victime.
Seismul a avut loc la ora locala 21h22min, iar epicentrul sau a fost localizat in Muntii Vrancei, zona ANDREIASU DE JOS (45,77 grade latitudine Nordica, 26,76 grade longitudine Estica), adancimea focarului fiind de 93 km. Cutremurul a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter (7,4 grade pe scara bazata pe moment seismic). Miscarea seismica a fost resimtita puternic in Romania, mai violent in Oltenia si Muntenia, dar si in sudul Moldovei.
De asemenea, cutremurul a fost resimtit si in tarile vecine (Serbia, Bulgaria, Ungaria) dar si in alte tari din centrul si sudul Europei, precum si in Rusia pana la nord de St. Petersburg; in Bulgaria s-au inregistrat pagube materiale si peste 100 de victime. Intensitatea maxima de IX grade pe scara Mercalli a fost consemnata in zone din sudul si estul Munteniei, in timp ce in zona epicentrala intensitatea a fost mai mica (VII, cel mult VII-VIII grade pe scara Mercalli); seismul a mai atins intensitati de VII-VIII pana la VIII grade pe scara Mercalli pe o arie destul de larga in special in Muntenia si Oltenia.
In Romania, cele mai grave urmari s-au inregistrat in partea de sud a tarii, cu deosebire in municipiul Bucuresti, unde 32 de cladiri au fost distruse: mai multe cladiri vechi construite in perioada ante-belica dar si 3 cladiri noi (blocul OD16 din cartierul Militari, blocul de pe Stefan cel Mare-Lizeanu si Centrul de calcul al Ministerului Transporturilor.
Dezastru şi în Prahova
Efectele cutremurului din 4 martie 1977 au fost dezastruoase pentru judetul Prahova. Printre construcţiile prăbuşite amintim : cămin de nefamilişti ( 160 de locuri ) în oraşul Plopeni ( care a provocat peste 60 de victime ), un bloc P + 3E cu magazine la parter în comuna Valea Calugarească ( fără victime ), o cladire P + 2E în Ploieşti ( fără victime ), mai multe cladiri parter, castele de apă, coşuri de fum.
Au fost distruse şcoli, grădiniţe, cămine culturale, au fost evacuate mai multe blocuri de locuinţe din Ploieşti, Boldeşti, Câmpina, acestea fiind avariate semnificativ. Numeroase intreprinderi şi - au intrerupt activitatea, avand avarii grave la instalaţii şi construcţii, izbucnind şi unele incendii la rafinăriile Brazi, Teleajen, Vega. S-a intrerupt furnizarea de energie electrică din cauza scoaterii din uz a staţiilor de transformare ; s - a intrerupt alimentarea cu apă potabilă şi gaze naturale.
La Ploiesti au fost distruse în jur de 200 de locuinte, alte 2.000 fiind grav avariate
In urma cutremurului au murit 1570 de oameni, iar alte peste 11000 de persoane au fost accidentate. De asemenea, numeroase obiective industriale au fost afectate sever. S-au inregistrat incendii provocate de explozii de gaze si alte surse de foc deschis.
Cutremurul a indus fenomene geomorfologice in sudul, estul si nordul Munteniei, precum si in sudul Moldovei. Acestea au constat in alunecari de teren, lichefieri, tasari, tasniri de apa; in Munzii Vrancei, cursul raului Zabala a fost partial blocat, formandu-se un mic lac de baraj natural.
Cutremurul vrancean din seara zilei de 4 martie 1977 a fost urmat de mai multe replici, dintre care cea mai importanta a avut loc la ora locala 2h00min in dimineata zilei de 5 martie, avand magnitudinea 4,9 pe scara Richter si intensitatea maxima de V grade pe scara Mercalli; aceasta replica s-a produs la adancimea de 104 km. Cutremurul principal major de la ora 21h22min a avut un caracter multisoc, generat de natura complexa a procesului de rupere, cu directivitate predominanta de la Nord-Est catre Sud-Vest. Seismul a indus cutremure secundare pe mai multe falii din Muntenia, in special pe falia IntraMoesica.
Cutremurul s-a produs la 37 de ani de la precedentul seism vrancean catastrofal, care a avut loc la 10 noiembrie 1940 (magnitudine 7,4 pe scara Richter si 7,7 pe scara bazata pe moment seismic).
TITLURILE ZILEI:
• Spitalul Judeţean Ploieşti va beneficia de investiţii de 4,4 milioane de lei pentru modernizare şi digitalizare • Concursul „Vocea ta e soluţia” încurajează elevii să promoveze siguranţa în şcoli • Spitalul Judeţean Ploieşti va beneficia de investiţii de 4,4 milioane de lei pentru modernizare şi digitalizare • Concursul „Vocea ta e soluţia” încurajează elevii să promoveze siguranţa în şcoli
40 de ani de la cel mai mare cutremur din istoria modernă a României
4 martie 2017
- Tags:
- cutremur,
- seism,
- dezastru,
- epicentru,
- grav,
- distrugeri,
- victime,
- magnitudine
Din aceeaşi categorie:
Top articole
-
Bărbat prins furând bănci de grădină în Ciorani
-
FOTO Poveste de toamnă în Breaza turistică, orasul cu cel mai ozonat aer din Europa de Est
-
Andrei Volosevici, reţinut de procurori, în ultima zi de primar al Ploieştiului! Încă trei persoane au primit mandat de retinere pentru 24 de ore
-
Îl împuşti pe Măchiţescu, dar lucrezi cu Raul Petrescu!
-
Final de mandat cu declaraţii la Parchet pentru Andrei Volosevici! Ce acuzaţii îi aduc procurorii primarului Ploiestiului
-
Primarul Poliţeanu a făcut dreptate! Simona Puiu se întoarce la secţia de gimnastică ritmică de la CSM Ploieşti!
-
GOAT Festival la final! Cine este marele căstigător?
-
Tragedie în Târgşoru Vechi. O tânără de 23 de ani găsită spânzurată
-
The GOAT Gala a celebrat tinerii cineaşti români la Palatul Culturii din Ploieşti
-
Ceremonia de constituire a noului Consiliu Judeţean Prahova
Anul - ediţia nr. 3611
Copyright © 2011 - 2024 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2024 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 8 noiembrie 2024
Autentificare
Autentificare