Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 11:16:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Grădinile de pe acoperiş, minunatele oaze care ne înverzesc griul urban


21 martie 2015

Mai mulţi grădinari urbani voluntari vor planta în această primăvară peste 100 de specii de plante în grădina pe care au înfiinţat-o anul trecut pe terasa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, relatează green-report.ro.

Anul trecut, voluntarii de la „Grădini Urbane Comunitare” au plantat 97 de specii în cele patru grădini pe care le-au înfiinţat, una dintre ele fiind mobilă, au recoltat plantele, au colectat seminţele şi au pregătit răsaduri.

În acest an, grădinarii urbani vor să finalizeze grădina de pe acoperiş şi să propună administraţiei un proiect pentru acoperişul Casei Poporului. Scopul lor este de a transforma cât mai multe spaţii din Bucureşti, unele dintre ele abandonate, în grădini de legume. 

Grupul de acţiune „Grădini Urbane Comunitare” este coordonat de Laurenţiu Cernat, un tânăr de 33 de ani din Brăila. El a mobilizat numeroşi voluntari în jurul lui, tinerii demarând munca la prima grădină pe acoperiş în primăvara anului trecut.

După ce au pus hidroizolaţia pe acoperişul Direcţiei de Asistenţă Socială, au plantat 97 de soiuri de plante, precum cătină, zmeură, roşii, ardei, vinete, lavandă, crăiţe, gălbenele, pepeni, bostani, salată, salcâm, vişin, cireş, ulm, nuc, avocado, smochin, corcoduş sau păducel. Pe timpul verii Laurenţiu a venit din două în două zile ca să ude plantele, aşa că în acest an ar vrea să instaleze un sistem de irigaţie automat. Au rodit plante anuale precum ardeiul, ridichile, roşiile, floarea soarelui, castraveţii, salata, porumbul şi căpşunile. Voluntarii s-au ospătat cu fructele şi au colectat seminţele.

În această primăvară, grădinarii vor sădi peste 100 de soiuri. Printre spaţiile de plantare, vor să pună şi nişte băncuţe, astfel încât locul să fie potrivit pentru ateliere despre grădinărit. Voluntarii vor să facă şi o nouă grădină mobilă, pe care speră să o plimbe prin mai multe locuri.În paralel, echipa lucrează la finalizarea schiţei pentru o nouă grădină pe care vor să o amplaseze pe acoperişul de pe Casa Poporului deschis vizitatorilor. Locul în care vizitatorii circuitului turistic sunt duşi să vadă panorama oraşului e acum arid şi pustiu, spun grădinarii. Ei visează să-l umple cu arbori, arbuşti şi diverse plante, însă pentru acest lucru au nevoie de acceptul administraţiei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro