Marţi, 19 martie 2024 - 12:10:16
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Românii vor avea o nouă zi liberă pe an


19 iulie 2015

Românii vor avea o nouă zi liberă pe an, de aceasta urmând să beneficieze părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor. Ziua este dedicată îngrijirii sănătăţii copilului, informează digi24.ro.

Executivul a aprobat în şedinţă de Guvern normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului.

Conform actului normativ, părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor minori cu vârste între 0 şi 18 ani vor beneficia de o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului.

Ziua liberă urmează să se acorde unuia dintre părinţi, la alegere, respectiv reprezentantului legal al copilului, în baza unei cereri depuse cu 15 zile înainte de vizita la medic. Parintele care solicită ziua liberă trebuie, de asemenea, să dea o declaraţie pe propria raspundere, conform căreia nu a mai solicitat o zi liberă în anul respectiv în acelaşi scop, şi nici nu va mai solicita.

Controlul medical se poate efectua atât în sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat. După efectuarea controlului medical, părintele/reprezentantul legal al copilului are obligaţia să prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigaţiilor.

Pe baza acestora, medicul de familie eliberează gratuit o adeverinţă, pe care părintele/tutorele o va prezenta angajatorului drept dovadă că acest control medical a fost efectuat, mai notează digi24.ro.

Angajatorul nu este obligat să plătească ziua de lucru

În situaţia în care ziua liberă a fost acordată în cursul anului şcolar, iar copilul frecventează o formă de învăţământ preuniversitar, medicul de familie are obligaţia de a elibera pentru acesta o scutire medicală.

Pentru familiile sau persoanele cu 2 copii se acordă tot o zi lucrătoare liberă pe an, ca şi în cazul unui singur copil. Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai mulţi copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul.

Pentru această zi liberă, angajatorul nu are obligaţia să plătească părinţilor drepturile salariale aferente unei zile de lucru.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro