În spaţiul public se tot vehiculează teoria conspiraţiei şi blaturile din spatele uşilor închise. Se spune că "manevrele" se fac la centru, iar în teritoriu se pun în practică fără drept de apel. Se tot spun poveşti despre forţe oculte, dominaţii străine şi presiuni populare. După părerea mea, toate acestea sunt induse şi fixate bine în mintea oamenilor, prin tehnica tâmpirii în grup, aplicată prin diferiţi factori manipulatori.
Se pare că dezinformarea bazată pe presupuneri, stabileşte noi roluri la centrul de comandă, introducând în scenă personaje necunoscute de altfel, venite pe surse din zone ale masoneriei, serviciilor secrete şi ale altor organisme ascunse.
Decredibilizarea unei anumite bresle, este posibilă în momentul în care entitatea vulnerabilă este predispusă de a fi înlocuită prin intermediul părţilor care o compun, după principiul dezbină şi condu. Interesele sunt diverse, iar scopul distrugerii unităţii poate surveni din varii motive.
Se spune că forţa primează asupra dreptului. Acest lucru ţine foarte mult de abilităţile unui lider, dacă acesta este bun negociator, capabil să îşi asume anumite decizii, riscuri şi responsabilităţi.
Pe marginea acestui subiect se pot face foarte multe supoziţii, dar cert este un lucru. Marii combinatori din spatele deciziilor importante, sunt abili şi capabili să adune în jurul lor masele de oameni, să răstoarne situaţii aparent imposibile şi cu toate astea au puterea să facă cu demnitate un pas în spate la momentul potrivit.
Calităţile de lider nu se dobândesc. Ele se află în gena celui care reuşeşte să înţeleagă că nu poate creşte de unul singur, ci doar alături de oameni formaţi cu devotament în spiritul echipei sale. Calităţile de lider sunt deţinute de cel care înţelege regulile jocului. Un adevărat lider fiind astfel cel care îşi formează în jurul său o echipă alături de care construieşte şi nu dărâmă; uneşte şi nu dezbină.
Instaurarea fricii şi impunerea prin teroare, denotă lipsa de credibilitate, de personalitate şi de experienţă a unui conucător, ajuns conjunctural într-o anumită poziţie.
Trebuie să existe un echilibru şi o armonie în relaţia dintre un lider şi subalternii săi, pentru ca echipa să-şi atingă obiectivul propus.
Descris plastic, compar spiritul echipei cu legătura mecanică sincronizată perfect dintre locomotivă şi vagoanele unei garnituri de tren, necesară ca aceasta să funcţioneze în parametrii normali şi să parcurgă în condiţii bune traseul străbătut până la destinaţie.