Duminică, 28 aprilie 2024 - 3:43:43
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Concediu paternal,extins pentru tăticii din România


2 februarie 2024

Guvernul României a extins drepturile acordate proaspeţilor tătici prin implementarea unui concediu paternal extins, oferindu-le oportunitatea de a se implica activ în îngrijirea şi creşterea copiilor în primii ani de viaţă. Potrivit noilor reglementări, taţii au dreptul la două luni de zile de concediu paternal, care pot fi luate pe parcursul primilor doi ani de viaţă ai copilului, sau trei ani în cazul micuţilor cu dizabilităţi.

Pentru a fi eligibili pentru acest concediu în România, tătii trebuie să fie asiguraţi în sistemul public de asigurări sociale de sănătate şi să aibă un contract de muncă sau să fie asiguraţi în sistemul de asigurări sociale pentru situaţii de boală şi maternitate.

Este important de menţionat că, în situaţia în care tatăl nu solicită cele două luni de concediu paternal, mama copilului nu poate beneficia de acest drept. Pentru a primi stimulentul de inserţie, mama va trebui să se întoarcă la serviciu când copilul împlineşte vârsta de 1 an şi 10 luni sau 2 ani şi 10 luni în cazul copilului cu handicap. Indemnizaţia aferentă va fi acordată doar până la această vârstă a copilului.

Pentru a solicita concediul paternal, tatăl trebuie să depună o cerere la angajator sau la Casa de Pensii înainte de începerea acestuia. Angajatorii trebuie informaţi cu cel puţin zece zile înainte de intrarea în concediu. Acest lucru se realizează printr-o cerere specială privind perioada dorită de concediu de creştere. Noua regulă este valabilă pentru naşterile produse începând cu 1 ianuarie 2023.

Persoanele care pot solicita concediul paternal în 2024 includ:

  • Cei care desfăşoară activitate pe baza unor contracte din activitate sportivă conform Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000.
  • Cei care desfăşoară activitate pe baza unor convenţii de muncă individuale conform Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.
  • Directorii care desfăşoară activitate pe baza contractelor de mandat conform Legii societăţilor nr. 31/1990.
  • Persoanele care desfăşoară activitate pe baza unor contracte de management conform Legii nr. 66/1993 privind contractul de management.
  • Taţii care desfăşoară activitate pe baza unor contracte de management şi de administrare conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
  • Persoanele care ocupă o funcţie de demnitate publică.
  • Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al angajatorului şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro