Vineri, 29 martie 2024 - 2:25:11
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Tăriceanu: Trebuie să găsim o formulă coerentă de salarizare în România


30 martie 2016

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat marţi, 29 martie, că trebuie găsită o formulă coerentă de salarizare în România, el subliniind că Legea salarizării unitare ar trebui să facă obiectul unei dezbateri serioase la Parlament.

„Am avut o serie de promisiuni şi ultima pe care am văzut-o sau mai bine zis penultima a fost legată de data de 10 februarie. Guvernul a comunicat, prin vocea ministrului Muncii, că până pe 10 februarie vom vedea proiectul Legii salarizării. Şi vicepremierul Dîncu a vorbit despre această lege, promiţând că va fi gata la finalul lui februarie. Duminică am aflat de la prim-ministru că legea ar putea fi pusă în dezbatere publică în această săptămână. Eu cred că, după ce urmează dezbaterea publică, în mod firesc legea ar trebui să facă obiectul unei dezbateri serioase la Parlament, pentru ca ea să poarte în final o amprentă care este cea politică, dată de forul politic de dezbatere care este Parlamentul. (…) Este absolut necesar ca această variantă de lege să fie cât mai curând adusă în dezbatere publică şi în dezbatere parlamentară”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, liderul ALDE.

El a subliniat că o lege a salarizării presupune o abordare bazată pe importanţa socială a fiecărei categorii profesionale.

„În funcţie de importanţa socială pe care o acordăm stabilim nivelul de salarizare. Un guvern tehnocrat, neavând reprezentativitatea şi legitimitatea necesare pentru a aborda o astfel de problemă, rămâne discutabil în ce măsură este apt să propună o astfel de lege a salarizării. Logica ar fi fost ca proiectul de lege elaborat de guvernul anterior să fie finalizat şi să fie prezentat”, a susţinut Tăriceanu.

El este de părere că trebuie găsită o formulă coerentă de salarizare.

„Nu este vorba despre majorări în an electoral, nu am această abordare politico-electorală, nu cumva să credeţi că presez lucrurile în această direcţie, că va trebui anul acesta să majorăm salariile. Eu cred că trebuie să găsim o formulă coerentă de salarizare în România şi aici sunt variante multiple: fie menţinem pentru o perioadă salariile maxime pe loc şi le creştem pe cele mici, fie pornim cu toată scara de salarii şi le creştem în grade diferite, dar ceva trebuie făcut, pentru că altfel, am mai spus-o şi în trecut, dacă nu s-ar fi luat măsurile cu creşterea salariului minim pe economie, am fi dat un mesaj complet greşit şi anume că România este o ţară ce se distinge în ansamblul statelor europene prin costurile scăzute cu forţa de muncă. (…) Am văzut reacţiile de la Guvern, au spus că nu sunt bani, dar nimeni nu a spus că trebuie introdusă Legea salarizării, aplicată încă din acest an”, a afirmat Tăriceanu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro