Luni, 5 iunie 2023 - 12:37:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


România, locul al doilea în Uniunea Europeană privind riscul de sărăcie şi excluziune socială


23 octombrie 2015

România se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte riscul de sărăcie şi excluziune socială, se arată într-un raport al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) şi UNICEF România prezentat, joi, într-o conferinţă de presă.

Astfel, 40% din populaţia României se află în risc de sărăcie şi excluziune socială, 48,5% este rata de sărăcie a copiilor şi 17,7% este rata de sărăcie la populaţia încadrată în muncă. De asemenea, 28,9% reprezintă populaţia afectată de privare materială severă.

Potrivit raportului, cadrul legislativ actual privind contractarea serviciilor sociale atât cel care priveşte serviciile sociale cât şi cel care vizează achiziţiile publice, are o serie de limite care creează bariere în calea unei utilizări extinse a mecanismului contractării serviciilor sociale. Limitele sunt legate de aplicarea legilor în vigoare cu relevanţă pentru contractarea serviciilor sociale, nevoie de reglementări suplimentare pentru Legea nr. 292/2011 şi actele normative conexe, precum şi la OUG nr. 34/2006 — norme metodologice.

„Cu toate limitele sale, cadrul legislativ actual permite realizarea contractării serviciilor sociale. În practică, însă, se constată că acest mecanism de finanţare a serviciilor sociale se aplică la scară redusă şi acoperă un număr limitat de nevoi identificate în rândul beneficiarilor şi, respectiv, un număr limitat de servicii sociale. Autorităţile locale sunt puţin stimulate să dezvolte contractarea socială în lipsa unui cadru normativ specific şi clar şi a unor recomandări ferme, asumate politic, privind contractarea serviciilor sociale”, se arată în document.

Contractarea serviciilor sociale şi grupurile vulnerabile din România sunt teme de discuţie în cadrul unei mese rotunde organizată joi de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) în parteneriat cu UNICEF România.

Potrivit unui document postat pe site-ul Ministerului Muncii, unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient, şi o mare parte din sărăcia bazată pe venit este persistentă, trei sferturi dintre persoanele sărace aflându-se în această situaţie de cel puţin trei ani.

Datele oficiale arată că mai mult de jumătate dintre copiii români se află în risc de sărăcie sau excluziune socială (52,2% în 2012), cel mai ridicat nivel din UE27 cu excepţia Bulgariei. Riscul sărăciei şi excluziunii sociale este mai mare în gospodăriile cu mulţi copii (72,5% în cazul gospodăriilor cu 2 adulţi şi 3 sau mai mulţi copii) şi în cele monoparentale (60,7%).

FONPC a fost înfiinţată în 1997 şi are în componenţă aproximativ 100 de ONG-uri, în folosul copiilor şi al comunităţii.

UNICEF activează în România pe baza unui acord de parteneriat semnat cu Guvernul României pentru perioada 2013 — 2017. Programul de ţară menţine şi dezvoltă agenda legată de drepturile copilului în contextul apartenenţei României la Uniunea Europeană (UE) şi de expertiza şi capacitatea UNICEF la nivel global, regional şi local.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Duo_best_gaz


Din aceeaşi categorie:Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on FacebookISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 30 mai 2023
Autentificare
stiriactuale.ro