Vineri, 29 martie 2024 - 4:20:57
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Taxele consulare, eliminate aproape complet de la 1 februarie


31 ianuarie 2017

Ministerul Afacerilor Externe informează că taxele consulare vor fi eliminate în cvasitotalitate de la 1 februarie, printre puţinele taxe care vor fi plătite în continuare vor fi contravaloarea suportului material al paşapoartelor şi tariful de publicitate notarială.

La data de 1 februarie 2017 va intra în vigoare Legea nr. 1/2017, care, între altele, elimină cvasitotalitatea taxelor aferente serviciilor consulare prestate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate. În consecinţă, începând cu data de 1 februarie 2017, cetăţenii români din străinătate vor beneficia de prestarea cu titlu gratuit a serviciilor consulare în materie de întocmire a actelor de stare civilă, a actelor notariale (autentificări, legalizări, certificări), eliberare a titlurilor de călătorie, acordare/redobândire a cetăţeniei române, procurare de acte judiciare şi extrajudiciare, verificare a valabilităţii permiselor de conducere, precum şi a altor servicii consulare”, transmite MAE.


Taxa consulară pentru eliberarea paşapoartelor electronice şi cele temporare este eliminată însă va fi percepută contravaloarea blanchetelor paşapoartelor (în cuantum de 59 euro pentru un paşaport simplu electronic, respectiv 20 euro pentru unul temporar), care reprezintă costul de producţie al acestor documente de călătorie şi care se virează către producători.

”La autentificarea actelor notariale care urmează a fi utilizate în cadrul unor proceduri notariale din România, se va încasa doar tariful de publicitate notarială în vederea înscrierii actelor respective în registrele naţionale notariale din ţară (în cuantum de 3 euro), care se virează către Centrul Naţional de Administrare a Registrelor Naţionale Notariale din cadrul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, taxa consulară aferentă fiind eliminată”, precizează Ministerul de Externe.

Activităţile care anterior erau finanţate exclusiv din taxele de urgenţă pentru accesorii taxelor consulare vor primi finanţare de la bugetul de stat. De asemenea, a fost suplimentată schema de personal a MAE cu 50 de posturi în consulate în vederea optimizării capacităţii de procesare a seriviciilor consulare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro