Marţi, 19 martie 2024 - 10:38:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ce semnifică afetul de tun de la înmormântarea Regelui Mihai? Simbolul care a lipsit de la funeraliile regale


17 decembrie 2017

După scurta ceremonie religioasă şi militară din Piaţa Palatului Regal, desfăşurată sâmbătă dimineaţă, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost urcat pe un afet de tun şi a fost transportat la Catedrala Patriarhală. Procesiunea s-a făcut pe jos, fiind prima de acest gen din ultimii 52 de ani, iar afetul de tun a fost fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.

Folosirea unui afet de a transporta sicriul cu trupul neînsufleţit al unui rege este un obicei rezervat suveranilor care au fost şi comandanţi militari. Regele Mihai I a fost mareşal al României, fiind investit cu această demnitate învestit pe data de 10 mai 1941.



”Afetul de tun se foloseşte la înmormântarea regilor care au fost comandanţi militari. Nu orice rege comandă armata. Spre exemplu, Napoleon a fost şi general, el a comandat armata pe câmpul de luptă, în schimb alţi suverani şi-au delegat comanda unor generali. Carol I a condus Armata română la Plevna, Ferdinand în Primul Război Mondial. Şi Mihai I a fost comandant militar” a explicat istoricul Dan Falcan. 

Această tradiţie are origini străvechi, fiind inspirată de un obicei al francilor, care îşi ridicau regele pe scuturi. Scuturile au dispărut, însă au fost înlocuite de afetul de tun.

Ce a lipsit este calul fără călăreţ



Protocolul ceremoniei la funeraliile regale impune ca, la un moment prestabilit, să defileze în faţa afetului de tun şi calul fără călăreţ. Acesta merge cu cizma întoarsa în etrier, reprezentând liderul care se uita înapoi la trupele sale pentru ultima oară. Acest lucru a lipsit din protocolul Regelui Mihai I


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro