Joi, 28 martie 2024 - 5:15:43
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Roşia Montană a fost declarată sit istoric de importanţă naţională


12 ianuarie 2016

Roşia Montană a fost clasată ca sit istoric de importanţă naţională, printr-un ordin al Ministerului Culturii, emis la finalul anului trecut.

„La data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roşia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A”, a scris ministrul Vlad Alexandrescu pe Facebook.

Actul normativ  instituie, practic, regimul de protecţie implementat în momentul apariţiei legii 422/2001, care, ulterior, a fost modificat. Prin urmare, se revine la asigurarea protecţiei unui sit de importanţă naţională, ce a suscitat, în ultima perioadă, intense dezbateri referitoare la activitatea minieră din zonă.

Localitatea Roşia Montană a fost atestată documentar în anul 131 d. Hr., cu numele Alburnus Maior. Aşezarea a fost întemeiată de reprezentanţi ai administraţiei imperiale romane, cu scopul de a exploata zăcămintele de aur şi argint din zonă, devenind în timp centrul principal de extracţie a metalelor preţioase de la nordul Dunării de Jos. Apogeul activităţii miniere la Roşia Montană a fost atins, însă, în perioada austro-ungară, la sfârşitul secolui la XIX-lea.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro