Joi, 28 martie 2024 - 9:29:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Adio, limba latină în şcoli. Se reduc orele de română, istorie şi geografie


11 ianuarie 2016

Ministerul Educaţiei va schimba programele şcolare şi modul cum se studiază în prezent în clasele gimnaziale. În acest scop, a lansat în dezbatere publică trei variante de planuri-cadru pentru gimnaziu.

Până pe 23 ianuarie 2016, toţi cei interesaţi – cadre didactice, specialişti în curriculum, elevi, părinţi sau reprezentanţi ai societăţii civile, sunt invitaţi să participe la această consultare publică şi să exprime puncte de vedere, sugestii şi propuneri prin completarea unui chestionar online.

Principalele modificări

Planul-cadru prevede ce discipline vor face elevii de clasele V-VIII şi câte ore îi vor fi alocate pe săptămână fiecărei materii. Iată câteva dintre schimbări. Disciplina Limba şi literatura română pierde, faţă de situaţia prezentă, o oră la clasa a cincea, în toate cele trei variante. Apoi, dispare materia Latina (în prezent studiată la clasa a VIII-a) şi apar discipline noi, care înlocuiesc Cultura civică: Educaţie pentru drepturile copilului (clasa a V-a), Educaţie interculturală (clasa a VI-a), Educaţie pentru cetăţenie democratică (clasa a VII-a) şi Educaţie economică (clasa a VIII-a).
În timp ce Religia rămâne neschimbată, Educaţia pentru sănătate a devenit în prezent materie opţională. Propunerea este susţinută de ministrul Muncii – Claudia-Ana Costea, ministrul Sănătăţii – Patriciu Achimaş-Cadariu şi de ministrul Educaţiei – Adrian Curaj.

În ceea ce priveşte Matematica, aceasta rămâne cu patru ore pe săptămână, iar la Fizică şi Chimie vor fi rezervate tot două ore din fiecare. Biologia însă pierde o oră pe săptămână într-una dintre variantele de plan cadru la clasele a V-a şi a VIII-a. Şi Geografia şi Istoria pierd o oră pe săptămână la clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a.
În schimb, apar materii care înlocuiesc Educaţia Civică. Astfel, la clasa a V-a, elevii vor studia Educaţie pentru Drepturile Copilului, la clasa a VI-a, Educaţie Interculturală, la clasa a VII-a, Educaţie

Democratică, iar în clasa a VIII-a – Educaţie Economică.
O altă modificare vizează numărul de ore de Sport. În prezent, elevii de clasele V-VII pot face 2-3 ore de Educaţie Fizică şi două ore în clasa a VIII-a, iar în variantele de plan cadru, sportul pierde o oră pe săptămână fie la toate clasele, fie la o parte din ele.
Mai remarcăm că dezbaterea publică nu prevede transdisciplinaritatea despre care se vorbeşte în Legea educaţiei naţionale din 2011.

Critici severe privind informatica

Experţii spun că orele de Informatică din gimnaziu lipsesc aproape cu desăvârşire din noile variante de planuri-cadru puse în dezbatere publică. Apare, doar ca materie opţională, o oră pe săptămână sau ca materie obligatorie (în trunchiul comun) în clasa a VIII-a sau în clasele a V-a şi a VI-a. Tocmai în aceşti ani în care societatea informaţională evoluează rapid, şcoala noastră rămâne în urmă în timp ce pe plan mondial competiţia în domeniu se înteţeşte. În zilele noastre, o persoană care nu ştie să utilizeze un calculator poate fi considerată analfabetă, spun criticii planului. De exemplu, Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de Matematică al României, susţine că informatica ar trebui integrată peste tot, calculatorul şi tehnologia digitală ar trebui utilizate la mai multe materii, în special la ştiinţe.

Calendarul dezbaterii publice

Iată cum ar urma să se deruleze dezbaterea publică pe această temă.
23 decembrie 2015 – 23 ianuarie 2016: punerea proiectelor de planuri-cadru în dezbatere publică; 22 decembrie 2015 – 22 ianuarie 2016: consultare online; colectarea datelor prin intermediul chestionarului online; 4 – 22 ianuarie 2016: dezbateri faţă în faţă la nivel judeţean; colectarea feed-back-ului în urma dezbaterilor faţă în faţă; 23 ianuarie – 7 februarie 2016: analiza propunerilor primite în cadrul procesului de consultare şi revizuirea proiectului de plan-cadru; 8-10 februarie 2016: validarea din punct de vedere ştiinţific a proiectului revizuit de plan-cadru de comisia de validare; avizarea de ISE.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro