După o viaţă de muncă, la 75 de ani, te gândeşti că este momentul să te odihneşti, să te plimbi prin parc, într-o staţiune balneo-climaterică, să le faci prăjituri nepoţilor care-ţi vin în weekend…Asta dacă viaţa nu ţi-a dat şi alte sarcini, aşa cum se întâmplă în cazul soţilor Procopie din Câmpina, care sunt şi părinţi, şi bunici pentru nepoatele sale: Corina (9 ani) şi Teodora (12 ani).
Cele două au ajuns în grija bunicilor materni încă din primele zile. Au început lupta cu greutăţile încă din primele clipe, ambele fiind născute prematur. Imediat după externare, bunicul şi bunica s-au transformat în „mamă“ şi „tată“. Şi-au asumat acest rol pentru că au ştiut că ei sunt îngerii păzitori ai fetelor de aici, de pe Pământ.
În ciuda greutăţilor, a neajunsurilor, bunicii au făcut tot posibilul ca fetelor să nu le lipsească nimic. Le-au îngrijit, le-au dus la grădiniţă, la şcoală. Nu admit să nu meargă la liceu sau la facultate. Şcoala este şansa lor de a-şi depăşi condiţia, de a nu mai avea grija zilei de mâine, aşa cum se întâmplă acum.
Cât să te drămuieşti ca să-ţi ajungă două pensii modeste, alocaţia şi o bursă socială pentru a achita lunar chiria (150 Euro/lună), întreţinerea şi celelalte facturi ale casei, tratamentele, mâncarea zilnică, la care se adaugă şi costurile pentru îngrijirea şi şcolarizarea celor două fete. Că oricât ar spune mai-marii noştri că învăţământul este gratuit în România, uniforma, rechizitele, materialele didactice, activităţile extracurriculare costă!
„Numai cheltuielile casei plus chiria se ridică la 1200-1300 lei cu toată economia pe care o facem. Am avut casa mea, dar am lăsat-o fetei mele care a pierdut-o. Nu vreau să dezvolt povestea. Trecutul e trecut. Pentru mine fetele astea sunt totul şi mă străduiesc aşa cum pot să le port la şcoală, să nu ducă lipsă de nimic. Nu avem multe, dar de foame nu murim! Sunt alţii mult mai amărâţi ca noi“, ne-a spus Sevastiţa Procopie, bunica fetelor. Ştie însă că orice mână de ajutor este binevenită, pentru că oricât s-ar strădui sunt momente în care grijile, cheltuielile de zi cu zi o răpun. Iar vârsta vine la pachet cu o serie de afecţiuni şi tratamente pe care trebuie să le urmeze atât ea, cât şi soţul.
„Noi ca noi, că suntem bătrâni, dar probleme de sănătate au şi astea mici. Fiind născute prematur le-am avut cu tot felul de complicaţii. Cea mică a fost operată de două ori de polipi, dar are ceva probleme şi cu urechile. Pe cea mare am avut-o, la fel, internată cu alte probleme. Şi toate vin cu cheltuieli peste cheltuieli“, a completat bunica.
Speranţe pentru un viitor mai bun
O doare când le vede pe alte fete îmbrăcate modern, cu haine noi, iar pe-ale ei nu. Teodora şi Corina s-au obişnuit să poarte din cele primite de ici-colo. Chiar şi uniformele le-au fost donate de colegi din clasele mai mari. „N-am avut de unde să le fac unele noi, dar le mulţumim celor care ne-au ajutat. Sunt mulţumită că fetele învaţă şi sper ca atunci când vor creşte să câştige bănuţul lor din care să-şi cumpere ceea ce-şi doresc, să fie elegante“, ne-a spus bătrâna.
Faptul că fetele sunt bine crescute, îngrijite ne-a fost confirmat şi de către unii vecini: „Fetiţele sunt foarte frumos crescute de bunicii lor, respectuoase şi cuminţi, un exemplu pentru toţi ceilalţi copii“.
În momentul în care am mers acasă la cei patru, Corina era plecată la pregătire la engleză „la cineva care s-a oferit s-o ajute gratuit“. Este ambiţioasă şi se străduieşte să fie printre cei mai buni din clasă. Teodora a recunoscut că şi ei i-ar trebui nişte ore suplimentare de pregătire la matematică, română şi engleză, dar ştie că nu le este cu putinţă bunicilor să-i plătească meditaţii. A recunoscut că-i plac orele pe care le-am iubit şi le iubim cu toţii: sportul, desenul, muzica… O fire sinceră, sociabilă, aşa cum este şi sora ei. Vorbesc cu bunicii despre tot şi toate pentru că doar ei le sunt şi mamă şi tată, şi prieteni, şi confidenţi, şi tot…
Privind în urmă, prin tot ceea ce a trecut cu fetele ei (aşa le spune nepoatelor), Sevastiţei Procopiei se umezesc ochii. Este însă fericită că le-a luat din maternitate şi şi-a asumat angajamentul de părinte. Acum, pentru ea îşi doreşte sănătate. Are energie şi dorinţa de a-şi vedea copilele mari, însă ştie că de acum fiecare an vine ca o povară. Şi tot sănătate vrea şi pentru cele două nepoate, însă de Paşte şi-ar dori să vină şi la ele Iepuraşul cu hăinuţe noi, un ghiozdan cu rechizite şi o masă bogată. Pentru unii, lucruri mărunte, pentru ele, însă, toate acestea ar însemna Sărbători fericite!
Cei care vor să le lumineze Sărbătorile, o pot face prin intermediul Grupului „Pentru Tine“, coordonat de Cristi Minculescu - 0726279537.