Ministerul Agriculturii lucrează la un proiect de act normativ care va reglementa piaţa funciară din România. Se discută despre posibilitatea interzicerii achiziţionării de teren agricol de către persoanele fizice fără studii de specialitate şi fără experienţă în domeniu. De asemenea, proprietarii ar putea fi obligaţi să nu îşi vândă proprietatea timp de 10 ani.
Mai avem mai puţin de jumătate de an până când persoanele fizice străinie vor putea cumpăra teren în România, iar la Ministerul Agriculturii încă se lucrează la un proiect de lege ce va reglementa piaţa funciară din ţară. Oficialii susţin că vor introduce prevederi pentru a împiedica tranzacţiile speculative, dar încă nu se ştie clar care vor fi acelea.
Până acum, la Agricultura s-au creionat deja câteva prevederi care ar putea fi inserate în actul normativ privind fondul funciar. Un draft cu propuneri a ajuns deja pe masa organizaţiilor profesionale, pentru propuneri.
Modificare legislaţiei privind fondul funciar va presupune şi apariţia unei noi instituţii care să supravegheze achiziţiile de teren din România. Va trebui modificată şi legea ce reglementează statutul şi modul de funcţionare al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), pentru că instituţia va fi operator pe piaţa terenurilor.
Potrivit oficialilor MADR, în mod sigur până la 1 ianuarie 2014 România va avea o nouă lege care să reglementeze fondul funciar.
România ocupă primul loc în topul ţărilor cu teren arabil deţinut de străini, la nivelul UE, mai exact 700.000 hectare sau 10% din totalul suprafeţei arabile din România, potrivit unor studii realizate de organizaţia mondială Grain. Străinii au cumpărat teren în România pe firmă.