Vineri, 7 mai 2021 - 4:05:33
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Restricţii dure la achiziţia de teren agricol


15 iunie 2013

Ministerul Agriculturii lucrează la un proiect de act normativ care va reglementa piaţa funciară din România. Se discută despre posibilitatea interzicerii achiziţionării de teren agricol de către persoanele fizice fără studii de specialitate şi fără experienţă în domeniu. De asemenea, proprietarii ar putea fi obligaţi să nu îşi vândă proprietatea timp de 10 ani.

 

Mai avem mai puţin de jumătate de an până când persoanele fizice străinie vor putea cumpăra teren în România, iar la Ministerul Agriculturii încă se lucrează la un proiect de lege ce va reglementa piaţa funciară din ţară.  Oficialii susţin că vor introduce prevederi pentru a împiedica tranzacţiile speculative, dar încă nu se ştie clar care vor fi acelea.

 

Până acum, la Agricultura s-au creionat deja câteva prevederi care ar putea fi inserate în actul normativ privind fondul funciar. Un draft cu propuneri a ajuns deja pe masa organizaţiilor profesionale, pentru propuneri.

 

Modificare legislaţiei privind fondul funciar va presupune şi apariţia unei noi instituţii care să supravegheze achiziţiile de teren din România. Va trebui modificată şi legea ce reglementează statutul şi modul de funcţionare al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), pentru că instituţia va fi operator pe piaţa terenurilor.

 

Potrivit oficialilor MADR, în mod sigur până la 1 ianuarie 2014 România va avea o nouă lege care să reglementeze fondul funciar.

 

România ocupă primul loc în topul ţărilor cu teren arabil deţinut de străini, la nivelul UE, mai exact 700.000 hectare sau 10%  din totalul suprafeţei arabile din România, potrivit unor studii realizate de organizaţia mondială Grain. Străinii au cumpărat teren în România pe firmă.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(265 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Iulian Dumitrescu

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Clinica Roua

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook

ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 6 mai 2021
Autentificare
stiriactuale.ro