Braşovul a fost desemnat centrul urban cu cel mai avantajos cost al vieţi, în urma unui studiu realizat de platforma de imobiliare Storia.ro şi agenţia D&D Research.
„Costul general al vieţii reprezintă percepţia pe care o au oamenii despre cât de scumpă este viaţa în oraşul în care locuiesc. El înglobează de regulă cheltuielile de zi cu zi, precum coşul de alimente, utilităţile, plata pentru bunurile şi serviciile necesare traiului obişnuit.
Pe de altă parte, percepţia despre costul general al vieţii este influenţată şi de beneficiile oferite de traiul într-un anumit oraş. Spre exemplu, un cost al vieţii care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de către oameni ca fiind mai avantajos în condiţiile în care aceştia simt că au parte de alte beneficii arondate calităţii vieţii.
De exemplu, o zonă mai scumpă poate fi şi în acelaşi timp mai sigură, modernă sau mai verde”, explică Vlad Tureanu, Partener şi Quantitative Research Director în cadrul D&D Research.
În ceea ce priveşte cartierele, au fost desemnate ca fiind cele mai avantajoase ca nivel de trai: Grigorescu (Cluj-Napoca), Titan (Bucureşti), Găvana 3 (Piteşti), Racadau (Braşov) şi Soarelui (Timişoara).
În Bucureşti, după Titan, în ceea ce priveşte calitatea vieţii, urmează cartierele Sălăjan, Balta Albă, Brâncoveanu şi Baba Novac. La distanţe mici se clasează cartierele Aviaţiei, Tineretului, Băneasa şi Drumul Taberei. La polul opus se află zonele 1 Mai, Vitan, Obor, Ferentari şi Lujerului.
„În general, există o corelatie strânsă între costul general al vieţii si nivelul de dezvoltare al unui oras din punct de vedere imobiliar. Jucătorii imobiliari cu experienţă iau în calcul aspectele economice şi costul general al vieţii atunci când îşi planifică proiectele şi ofertele. Aceste criterii se pot observa în cazul centrelor urbane importante precum Braşov, Cluj-Napoca sau Timişoara, oraşe care au avut o viteză de dezvoltare sporită în ultimii ani şi unde tendinţa de dezvoltare imobiliară a fost din ce în ce mai pronunţată.
În aceeasi măsură, în zonele cu o percepţie pozitivă asupra costului vieţii în acest moment am putea fi martorii unei continuări a acestei direcţii, atât în ceea ce priveşte preţurile, cât şi numărul de locuinţe noi construite”, precizează Sorin Bălan, Head of Storia.ro şi OLX.ro Real Estate
Pentru realizarea clasamentului, participanţii la studiul Storia.ro au fost invitaţi să evalueze oraşele şi cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al costului vieţii, pe o scala de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar menţiunile care au primit cel puţin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.
Topul celor mai avantajoase centre urbane din România:
- Braşov
- Cluj-Napoca
- Oradea
- Sibiu
- Piteşti
- Timişoara
- Târgu Mureş
- Ploieşti
- Bucureşti
- Iaşi
Topul oraşelor cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieţii:
- Reşiţa
- Alexandria
- Vaslui
- Focşani
- Piatră-Neamţ
- Satu-Mare
- Tulcea
- Călăraşi
- Botoşani
- Brăila