În pieţe şi magazine, brazii se vând la preţuri între 20 şi 3.000 de lei, însă, pe lângă aceste oferte, pe site-uri au apărut anunţuri prin care diverse persoane îşi scot la vânzare chiar bradul crescut în curte. Mulţi oameni însă aleg să cumpere, cu 2-3 lei, doar o crenguţă, "de miros".
Preţurile la brazi de Crăciun variază în funcţie de judeţ şi de felul bradului, pe piaţă găsindu-se şi brazi aduşi din alte ţări.
BUCUREŞTI
În pieţe, brazii costă între 30 de lei şi peste 200 de lei. Totuşi, un brad de patru-cinci metri înălţime costă între 1.200 şi 3.000 de lei, în funcţie de provenienţă sau coroană.
Vânzătorii oferă brazi aduşi din ţările nordice, însă cumpărătorii aşteaptă ca preţurile să mai scadă. La unele supermarketuri se vând brazi în ghiveci, la 75 de lei, şi molizi în ghiveci, la 45 de lei.
Cei care doresc un brad natural, cu sau fără rădăcină, direct de la producător, pot merge în Voluntari, la câţiva kilometri de Bucureşti, pentru a alege unul din cei 10.000 de pomi de iarnă (brazi, molizi, pini). Aici, un brad cu rădăcini costă în jur de 85 de lei (preţ fără TVA), având o înălţime între 1,5 şi 2,5 metri, iar unul fără rădăcini costă 50-70 de lei (preţ fără TVA), în funcţie de înălţime.
ALBA
În Alba, pomii de Crăciun sunt o raritate în pieţe după ce poliţiştii şi inspectorii Gărzii Forestiere au făcut un control în urma căruia le-au dat amenzi comercianţilor de brazi.
Astfel, în pieţe preţurile sunt ridicate: un molid costă câteva zeci de lei, iar un brad între 100 şi 500 de lei, în funcţie de mărime.
În supermarketuri, preţurile variază între 30-40 de lei, pentru un brad de maxim 1,5 metri, şi 150-200 de lei, pentru un brad de doi-trei metri, chiar mai mult pentru unul argintiu.
În judeţ sunt mai multe firme care vând brăduţi în ghiveci, din producţie proprie sau aduşi din străinătate. Patronul unei astfel de firme, Florin Mărginean, spune că vinde brazi în ghiveci, de diferite dimensiuni, cu preţuri între 200 şi 850 de lei, aceştia fiind foarte căutaţi deoarece după sărbători pot fi replantaţi.
Şi Direcţia Silvică Alba pune în vânzare brazi şi molizi, numărul fiind însă în funcţie de solicitări. "Estimăm că vom vinde în acest an până în 500 de pomi de iarnă deoarece ne ajustăm oferta în funcţie de solicitările clienţilor. Preţurile fără TVA variază între 10 şi 20 de lei pentru un molid şi 20 şi 30 de lei pentru un brad", a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Alba, Mihai Palamaru.
Cele mai inedite oferte de brazi se găsesc însă pe site-urile de anunţuri, unde sunt localnici care îşi vând brazii crescuţi în curte. De exemplu, un bărbat din Alba Iulia oferă la vânzare un brad de peste 6 metri, crescut chiar lângă casă, pentru care cere 1.000 de lei. Tot pe astfel de site-uri, o femeie din Abrud vinde coroniţe şi decoraţiuni din crenguţe de brad realizate manual, preţurile variind între 20 şi 35 de lei.
ARAD
În Arad, preţurile brazilor vânduţi în pieţe sunt mai mici decât în anii anteriori. Astfel, un brad de aproximativ un metru înălţime poate fi cumpărat şi cu 30 de lei, în timp ce anul trecut preţul pornea de la 50 de lei. Un brad de doi metri costă între 100 şi 250 de lei, în funcţie de coroană.
Pomii aduşi din Germania, Danemarca sau Olanda sunt mai scumpi, preţul ajungând la 400-500 de lei. Marile magazine care au de vânzare brazi naturali au preţuri similare celorpieţe, fiind, de asemenea, mai mici decât în alţi ani.
Preţurile la brazii artificiali sunt cuprinse între 180 şi 350 de lei pentru cei de 2,10 metri, în funcţie de calitate.
BUZĂU
În pieţele din Buzău, preţul brazilor variază între 50 şi 120 de lei, în timp ce în supermarket-uri pomii de Crăciun costă până la 200 de lei, fiind aduşi din afara ţării.
În Piaţa Centrală din Buzău, costul brazilor este cuprins între 50 şi 120 de lei, în funcţie de specie şi dimensiuni, preţul fiind în scădere faţă de zilele trecute, când brazii erau şi 150 de lei.
La un magazin din Buzău se vând brazi aduşi din Germania în trei variante de preţ, în funcţie de mărime: 69 de lei - cei până la 1,75 metri, 99 de lei - cei cu înălţime între 1,75 si 1,95 metri şi 129 de lei - cei între 1,95 metri si 2,35 metri.
La pepiniera Direcţiei Silvice Buzău se vând doar brazi cu rădăcină, în coşuri de nuiele, care pot fi replantaţi după ce trec sărbătorile, la preţuri între 100 şi 200 de lei, în funcţie de specie şi înălţime. La preţul de vânzare se adaugă 26 de lei, valoarea coşului de nuiele.
CONSTANŢA
La Constanţa, preţul brazilor naturali variază între 30 şi 200 de lei, ei putând fi achiziţionaţi din principalele pieţe din municipiu sau de la mall-uri.
În Piaţa Tomis III, un brad poate fi cumpărat şi cu 50 de lei, însă, în funcţie de înălţime, de cât este de bogat, poate ajunge la 120 de lei, 140 de lei, 180 de lei sau chiar 200 de lei. Comercianţii spun că vânzările merg bine, dar se aşteaptă să crească în apropierea Crăciunului. Tot în Piaţa Tomis III se pot cumpăra coroniţe din brad, preţul acestora plecând de la 10 lei şi ajungând la 25 de lei.
La intrarea într-un mall din Constanţa a fost amenajat un târg al brazilor de Crăciun. Aici, cel mai ieftin brad costă 70 de lei, dar preţurile ajung şi la 150 de lei. Şi aici pot fi cumpărate crengi de brad, cele mai mari costând 15 lei, iar cele mai mici - 10 lei. Vânzătorii spun că, deocamdată, merge mai bine vânzarea brazilor decât a crenguţelor, dar că, de regulă, acestea din urmă sunt cumpărate cu o zi, două înainte de Crăciun. Tot aici pot fi achiziţionate suporturi de brad, la preţul de 25 de lei.
Brazii pot fi cumpăraţi şi de la mall-urile de la ieşirea din municipiul Constanţa. Astfel, unul dintre mall-uri oferă pomi de Crăciun la preţul de 30 de lei, însă cu o înălţime maximă de 130 de centimetri. Pe măsură ce brazii sunt mai mari, preţurile cresc, ajungând să coste 50 de lei pentru o înălţime de maxim 170 de centimetri şi 60 de lei pentru cel care ajunge la doi metri.
La un alt mall există două tipuri de pomi de Crăciun. Cei până în 175 de centimetri costă 80 de lei, iar cei care pot ajunge la 200 de centimetri - 100 de lei. Cei care achiziţionează un brad de la acest mall îl pot aduce în ianuarie tot aici, urmând să primească un cupon de cumpărături de 20 de lei, valabil la anumite produse.
În mall-uri pot fi găsiţi şi brazi artificiali, la preţuri între 40 şi peste 300 de lei.
DOLJ
La Craiova, Piaţa Centrală este principalul punct de vânzare a brazilor, mulţi fiind aduşi din străinătate sau de la Ocolul Silvic Vâlcea, însă spaţii pentru vânzarea pomilor de Crăciun mai sunt în piaţa Craioviţa Nouă şi în cea din cartierul Valea Roşie.
În Piaţa Centrală, preţurile brazilor variază între 80 şi 130 lei. "Avem brazi pentru toate gusturile, mai înalţi, mai mici, mai bogaţi, dar şi pentru un buget mai mic. Ăia mai mici îi vând cu 80 de lei, dar putem negocia cu cumpărătorul. Am vândut, zilele trecute, un brad cu 250 de lei, dar era mare, frumos, bogat. Eu am brazi aduşi din afară, sunt mai arătoşi decât ceea ce se găseşte pe aici prin piaţă", spune Silviu Vasile, unul dintre comercianţii din Piaţa Centrală, care are de vânzare brazi importaţi din Danemarca.
În piaţa Craioviţa Nouă, preţurile sunt puţin mai mici, între 50 şi 100 de lei. De asemenea, craiovenii care nu îşi permit un brad cumpără crenguţe, care costă între 10 şi 15 lei. Totodată, se vând aranjamente de tip coroniţă, al căror preţ porneşte de la 5 lei.
La supermarketurile din Craiova, preţurile la brazi variază între 49,90 lei şi 129,90, în funcţie de mărime. De asemenea, pot fi cumpăraţi molizi cu o înălţime de până la un metru, care pot fi replantaţi, la preţul de 38,90 lei.
Brazii artificiali costă între 19,90 lei şi 225 de lei.
GALAŢI
La Galaţi, brazii pot fi cumpăraţi din pieţe şi supermarketuri, la preţuri care pornesc de la 20 de lei, dar pot depăşi 1.000 de lei.
Spre exemplu, în Piaţa Centrală, brazii care nu sunt mai înalţi de jumătate de metru costă 25 de lei, în timp ce brazii între unu şi doi metri se vând la preţuri cuprinse între 40 şi 180 de lei. Brazii mai înalţi de doi metri pot costa şi peste 200 de lei.
În general, brazii care se vând în Piaţa Centrală sunt aduşi din judeţul Vrancea. "Avem brazi pentru toate buzunarele, de la Lepşa i-am adus. Acum să vină şi clienţii că sunt brazi veritabili", a afirmat un comerciant de brazi din Piaţa Centrală.
În această piaţă se pot găsi şi molizi, care provin din Ucraina şi care au preţuri de 40-60 de lei, în cazul celor de 1-1,5 metri înălţime, dar pot ajunge şi la 120 de lei, la cei de doi metri înălţime.
În piaţa din cartierul Micro 17, cei mai ieftini brazi, aduşi tot din judeţul Vrancea, se găsesc la 20 de lei, iar cei mai scumpi, care pot ajunge şi la trei metri înălţime, costă circa 200 de lei.
O simplă crenguţă de brad care costă 3-4 lei. "Noi avem un brad artificial cumpărat cu ani în urmă, aşa că nu mai luăm unul nou. O să cumpăr câteva crenguţe să se simtă în casă, de Crăciun, mirosul de brad", spune o gălăţeancă aflată în piaţa din Micro 17.
În supermarket-uri oferta este mai diversificată. Aici, cei mai ieftini brazi, dar în ghiveci, se găsesc la 40 de lei, dacă măsoară circa un metru, şi la 75 de lei, dacă au circa 1,5 metri înălţime. În acelaşi magazin, un brad fără ghiveci, de aproximativ 2,5 metri, costă 127 de lei, fiind vorba despre pomi aduşi din judeţul Sălaj. Într-un alt supermarket, un brad în ghiveci, de aproximativ doi metri, costă 490 de lei, iar unul de 4-5 metri înălţime şi cu o coroană bogată se vinde cu 1.400 de lei. Sunt însă şi brazi mai mici de un metru, care costă câteva zeci de lei, sau de aproximativ 1,5 metri, la preţul de circa 150 de lei, fiind vorba despre brazi care provin din zona judeţului Cluj.
În supermarket-uri se găsesc însă şi brazi artificiali, unul înalt de circa doi metri având un preţ de aproximativ o sută de lei. Dacă bradul are şi alte decoraţiuni şi o instalaţie de lumini, preţul poate ajunge la 250 de lei.
HARGHITA
În Harghita, se vând molizi comuni şi argintii, brazi autohtoni, dar şi din Olanda şi Danemarca, la preţuri care încep de la 50 de lei şi ajung la 450 de lei sau chiar mai mult, în funcţie de înălţime şi de aspect.
În piaţa din Miercurea Ciuc, cei mai ieftini sunt molizii, preţul de pornire fiind de 50 de lei pentru unul destul de firav, nu prea des şi care măsoară un metru sau 1,2 metri, iar cei care ajung până la doi metri costă între 80 şi 120 de lei.
Brazii sunt mai scumpi, mai ales dacă sunt argintii. Un brad comun, de peste 1,5 metri, se vinde cu 70 de lei şi ajunge la 300 de lei la înălţimea de doi metri. În schimb, un brad argintiu autohton, de 1,5 metri, costă între 100 şi 150 de lei, în funcţie de coronament, iar cei de doi metri ajung şi la 450 de lei. Avantajul pieţei este că preţurile se pot negocia, nu foarte mult însă, pentru că vânzătorii ţin la preţ.
O firmă comercializează brazi argintii cu rădăcină, în ghivece, înalţi de 1,5 metri cu 300 de lei.
În pieţele din Odorheiu Secuiesc, se vând molizi, pini şi brazi, la preţuri stabilite în funcţie de înălţime, costul fiind de 50 de lei pe metru, negociabil. Astfel, cei care ştiu să se tocmească pot lua un brad de 1,7 metri, mai puţin bogat şi cu crengi lipsă la bază, la 60-70 de lei.
Cel mai bine se vând însă brazii din import, aspectuoşi, cu ramurile dispuse uniform. Cei mai frumoşi sunt brazii argintii de Normandia, vânduţi la înălţime, cu 100 de lei/metru.
"Sunt deosebiţi şi în plus sunt mai ieftini decât brazii autohtoni. Nu merită să mai luăm brazi de la noi, când cu bani mai puţini putem lua un brad mult mai frumos. Eu am negociat şi am reuşit să iau un brad normand înalt de doi metri cu 190 de lei", a spus Balazs Elemer, unul dintre cumpărători.
Sunt şi persoane din satele învecinate municipiului care aduc la piaţă brăduţi frumoşi, cu înălţimi între 1,3 şi 1,6 metri, crescuţi în pepinierele proprii, la preţuri de 50-70 de lei. Aceşti pomi se vând însă rapid, câteva zeci de exemplare în mai puţin de o jumătate de oră.
Direcţia Silvică Harghita a pus la dispoziţie în acest an aproximativ 3.400 de molizi argintii, la preţuri de 40-45 de lei, cei interesaţi fiind invitaţi să meargă la pepinierele din Belchia şi Mărtiniş, pentru a-şi alege pomul de Crăciun, care va fi tăiat de silvicultori pe loc.
Întrucât tot mai mulţi oameni preferă brazii din import, numărul celor tăiaţi din pădurile harghitene a scăzut în ultimii ani.
IAŞI
În pieţele din Iaşi, brazii sunt scoşi la vânzare la preţuri cuprinse între 40 şi 500 de lei, cei mai scumpi fiind cei care depăşesc înălţimea de patru metri.
Brazii comercializaţi la Iaşi provin atât din producţia internă, fiind valorificaţi prin Direcţia Silvică, cât şi din import, mai ales din Danemarca.
Cei mai scumpi brazi sunt comercializaţi în piaţa centrală a oraşului, unde preţul ajunge şi la 500 de lei, în cazul brazilor cu înălţimea de peste patru metri.
"Vânzarea merge cam ca anul trecut, adică nu foarte grozav. Oamenii vin şi se uită, dar puţini cumpără, lumea se aşteaptă să mai scadă preţul în ajunul Crăciunului", a spus un comerciant din piaţa centrală a Iaşiului.
În pieţele din cartiere, brazii sunt mai ieftini, preţurile variind între 40 şi 250 de lei.
Din cauza veniturilor reduse, unii oameni preferă să cumpere doar crenguţe de brad, la trei lei bucata. "Păi de unde să dau eu două milioane pentru un brad? Am luat o crenguţă, pun câteva luminiţe şi aşa fac sărbătorile", a spus o femeie din Iaşi, aflată la cumpărături în piaţa Nicolina.
În supermarket-urile din Iaşi, un brad de 1,3 metri costă 30 de lei, în timp ce un molid argintiu în ghiveci - 50 de lei, cei mai scumpi fiind brazii din import, al căror preţ ajunge la câteva sute de lei.
MEHEDINŢI
La Drobeta Turnu Severin, brazii se vând doar în centrele comerciale, iar preţurile variază între 80 şi 100 de lei.
Astfel, un brad în ghiveci, cu înălţimea de 1,2-1,4 metri costă 100 de lei, iar cei fără ghiveci au preţuri cuprinse între 80 şi 100 de lei.
Anul acesta, deşi au venit mai mulţi comercianţi din judeţul Harghita care au adus brazi şi molizi, ei nu îi pot vinde întrucât riscă să fie amendaţi de poliţişti. Spre exemplu, o familie venită din Harghita cu 100 de brazi şi 300 de molizi stă de câteva zile cu maşina încărcată de marfă şi nu a reuşit să vândă nimic, deşi are autorizaţie eliberată de Primărie, aviz de exploatare şi act de punere în valoare.
Femeia a declarat că, dacă scoate la vânzare marfa, riscă să fie amendată de poliţişti, întrucât potrivit legii, brazii intră în categoria marterialelor forestiere care se comercializează doar în locuri autorizate. "Noi am venit din Harghita cu marfa, la fel ca în anii trecuţi, pentru că nu este prima dată când venim la Drobeta Turnu Severin. Avem aviz de exploatare, act de punere în valoare, dar Poliţia Economică spune că este o lege care spune că nu se pot comercializa brazi decât în locaţii autorizate în regim silvic, că brazii sunt materiale forestiere. Nu avem autorizaţie de acest gen, pentru câteva zile. Noi nu am plătit decât spaţiul la Primărie", a explicat femeia.
În aceeaşi situaţie sunt mai multe persoane care nu îşi pot scoate brazii la vânzare în Drobeta Turnu Severin.
La începutul săptămânii, poliţiştii au confiscat 410 molizi şi brazi de la doi comercianţi din Harghita, care expuseseră marfa într-o zonă centrală din Drobeta Turnu Severin, unde s-au vândut brazi în anii trecuţi. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Mehedinţi, Nicolae Lohon, cei doi bărbaţi au fost amendaţi în baza Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
PRAHOVA
În judeţul Prahova, brazii se vând în pieţe, în magazinele de bricolaj şi în parcările unor supermarketuri, la preţuri începând de la 50 de lei.
La Ploieşti, vânzătorii de brazi îşi expun marfa în marile pieţe din oraş, iar preţul porneşte de la 50 de lei şi ajunge până la 200 de lei, în funcţie de înălţime. De asemenea, magazinele de bricolaj au în ofertă brazi din import. În unul dintre aceste magazine se găsesc brazi la preţul de 79 de lei, dar şi molizi la preţuri sub 50 de lei.
Cei care vor un brad în ghiveci pot cumpăra tot din magazinele de bricolaj, la preţuri ce ajung şi la 300 de lei.
Brazi se vând şi în parcările unor supermarketuri, la preţuri de 80-90 de lei.
Cei care au vrut să cumpere un brad românesc au mers la ocoalele silvice, unde preţul a fost puţin peste 40 de lei, însă stocurile s-au epuizat încă de săptămâna trecută, au declarat reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Prahova.
SIBIU
La Sibiu, preţul brazilor variază, în funcţie de mărime şi ţara de provenienţă, între 29,99 şi 250 de lei.
Cu 29,99 de lei cei interesaţi pot cumpăra, dintr-un magazin de bricolaj, un brad care are între 100 şi 130 de centimetri. Acelaşi magazin vinde şi brazi mai mari, preţul acestora fiind cuprins între 49,98 de lei pentru un brad înalt de 140-170 de centimetri şi 124,89 de lei pentru un brad cu o înălţime cuprinsă între 220 şi 250 de centimetri.
Un alt magazin de bricolaj vinde brazi la preţuri cuprinse între 49,90 şi 129 de lei, pornind de la cei de 130-160 de centimetri şi ajungând la cei de doi metri şi jumătate. În plus, acelaşi magazin vinde molizi la preţul de 42,90 de lei.
Brazii vânduţi de cele două magazine de bricolaj sunt din Normandia.
Tot brazii de import sunt majoritari şi în pieţele din oraş. În cea mai mare dintre acestea, Piaţa Cibin, se vând, în general, brazi din Germania la preţuri cuprinse între 100 şi 200 de lei. Avantajul în piaţă este că vânzătorii se arată dispuşi să negocieze preţul.
Brazii româneşti costă între 70 şi 150 de lei şi sunt aduşi din alte judeţe ale ţării, pentru că Direcţia Silvică din Sibiu a anunţat că nu scoate brazi pe piaţă, pentru al treilea an consecutiv. "Pomii care se recoltau pentru comercializare făceau parte din regenerările naturale de sub masiv, fiind crescuţi printre ceilalţi arbori maturi, în amestec, brad cu fag. La ora actuală, cei existenţi sunt de dimensiuni mici şi abia în doi-trei ani vor ajunge la dimensiunile corespunzătoare pentru a putea fi recoltaţi", a declarat Gheorghe Soare, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Sibiu.
Tot brazi de import vând, în piaţă, comercianţii de flori. Aceştia au adus din Olanda brazi înalţi, cu coroana simetrică, pe care îi vând cu preţuri cuprinse între 100 şi 250 de lei.
Se vinde, de asemenea, cetină de brad pentru cei care nu-şi doresc neapărat brazi mari. Preţul unui brăduţ din cetină este cuprins între 15 şi 50 de lei, în funcţie de mărime şi de ţara de provenienţă a pomului din care a fost tăiată cetina - Olanda, Germania sau România.
În pieţe, comercianţii se plâng că nu au încă vânzare, dar se aşteaptă ca numărul cumpărătorilor să crească săptămâna viitoare.
SUCEAVA
La Suceava, brazii pot fi găsiţi în pieţe cu preţuri între 30 şi 50 de lei, iar Direcţia Silvică Suceava vinde pomi de Crăciun cu preţuri pornind de la 20 de lei, în funcţie de înălţime.
De asemenea, persoane private vând brazi care au şi conuri şi au crengile mai dese cu preţuri cuprinse între 150 de lei şi 300 de lei, dar preţul este în general negociabil.
Totodată, pot fi achiziţionaţi brăduţi confecţionaţi artizanal din crengi de brad, iar preţurile pornesc de la 10-15 lei pentru unul cu înălţimea de sub jumătate de metru, dar pot ajunge şi la 70-80 de lei la cei de un metru sau mai înalţi.
În centre comerciale sunt aduşi brazi de import, care se vând cu preţuri cuprinse între 40 şi 125 de lei, în funcţie de înălţime, dar şi brazi sau molizi în ghivece, la preţuri între 40 şi 100 de lei.
TIMIŞ
La Timişoara, brazii pot fi cumpăraţi din principalele pieţe din oraş şi din supermarketuri.
Brazi autohtoni se găsesc în Piaţa 700 din Timişoara, situată în apropierea centrului oraşului, la preţuri ce pornesc de la 150 de lei.
Cei care doresc să achiziţioneze brazi din import trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar. Astfel, un brad importat din Danemarca sau din Ungaria costă 200-400 de lei. De exemplu, un brad de import de 2,5 metri în Piaţa 700 din Timişoara costă 500 de lei.
Timişorenii pot achiziţiona şi brazi în ghiveci, de cel mult un metru, care au preţuri între 50 şi 70 de lei, în Piaţa 700.
În marile magazine, însă, preţurile sunt mai mici, iar brazii sunt aduşi din import. Într-un supermarket din Timişoara, brazii se vând cu preţuri cuprinse între 40 şi 120 de lei.
Vânzătorii spun că anul acesta foarte multă lume s-a orientat înspre supermarketuri în ceea ce priveşte brazii de Crăciun. "Oamenii vin să îşi facă tot felul de cumpărături în supermarket şi nu se mai bagă prin pieţe, ci cumpără de la noi şi brazii", a spus un vânzător dintr-un supermarket.
VASLUI
La Vaslui, preţul brazilor în pieţe variază între 40 şi 120 de lei, în funcţie de mărime şi de coronament, ceea ce îi determină pe mulţi să alegă o variantă mult mai avantajoasă, cea a achiziţionării unei crengi de brad, care costă 2-3 lei.
"De mai mulţi ani preferăm această variantă mult mai economicoasă. Avem un brad artificial pe care-l împodobim cu tot ceea ce înseamnă globuri, beteală şi instalaţii luminoase, iar din crengile cumpărate din piaţă, pe care nu dăm mai mult de 2-3 lei bucata, facem coroniţe pe care le punem pe uşa de la intrare în casă, ca să simţim mirosul de sărbători", a declarat Ioan Vârlan.
În magazinele de bricolaj din municipiul Vaslui, costul unui brad de Crăciun în ghiveci este de minimum 75 de lei, însă acesta nu depăşeşte câteva zeci de centimetri ca înălţime.