Joi, 21 noiembrie 2024 - 9:46:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Vă plac ouăle bio ?


27 februarie 2013

Zeci de ferme agricole din Germania sunt suspectate că au comercializat ouă bio care nu respectau specificaţiile pentru a fi încadrate în această categorie, iar proprietarii riscă 10 ani de închisoare.

Iată care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească ouăle pentru a fi considerate bio sau eco:

- Găinile de la care provin trebuie să nu fie stresate, adică să fie crescute la sol, libere şi să aibă acces atât la păşune, cât şi la adăpost închis;
- Fiecărei păsări trebuie să-i revină 4 metri pătraţi de păşune, iar în adăpostul închis să nu fie mai mult de 6 păsări pe metrul pătrat, conform normelor UE de zootehnie ecologică;
- Hrana găinilor trebuie să constea într-o combinaţie de cereale ecologice, făinuri proteice de origine vegerală, săruri minerale şi vitamine organice (în niciun caz sintetice) şi să nu conţină niciun fel de substanţe chimice, pesticide, aditivi, conservanţi, hormoni, organisme modificate genetic sau antibiotice.
- Ferma să fie înscrisă la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). De altfel, pe site-ul instituţiei, se găseşte lista operatorilor înregistraţi în agricultura ecologică la MADR.

Cum recunoşti în supermarket ouăle bio:

- Cifra 0 înseamnă ouă ecologice, care respectă criteriile de mai sus.
- Cifra 1 – găinile au fost crescute la sol, dar nu corespund criteriilor de ouă ecologice.
- Cifra 2 – ouă de la găini crescute în hale la sol.
- Cifra 3 – ouă de la găini crescute în baterii.

Sunt ouăle bio mai bune?

Diferenţele nutriţionale dintre ouăle convenţionale şi cele ecologice sunt încă subiectul unor controverse între oamenii de ştiinţă. Unele studii au dovedit că ouăle ecologice nu ar fi superioare din punct de vedere nutriţional, altele, dimpotrivă, atribuie ouălor bio calităţi pe care ouăle obţinute convenţional nu le au.

În timp ce autorităţile din lumea medicală nu au formulat încă o opinie clară în acest sens, un lucru este cert: ouăle ecologice nu conţin nicio urmă de antibiotice (utilizate frecvent în cazul găinilor crescute convenţional), de hormoni, de pesticide sau de alţi aditivi care se pun în mâncarea găinilor crescute convenţional.

O cutie cu zece ouă care nu provin din zootehnia bio costă între 6,5 şi 9 lei, iar zece ouă ecologice costă aproximativ 15 lei în supermarketuri.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin

Hidroprahova


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 noiembrie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro