Marţi, 19 martie 2024 - 11:31:08
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Românii care au asigurare de sănătate în anumite ţări nu vor mai plăti contribuţii şi în România


29 decembrie 2016

Românii şi străinii rezidenţi în România care deţin o asigurare de sănătate în ţările cu care România are încheiat acord bilateral de securitate socială nu ar mai trebui să plătească contribuţia de asigurări sociale şi în ţară, potrivit unui proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) lansat miercuri în dezbatere publică.

ANAF propune şi aprobarea modelului, conţinutului şi a instrucţiunilor de completare a formularului 603 - “Declaraţie pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”.

Potrivit Codului fiscal, au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurări sociale de sănătate cetăţenii români cu domiciliul în ţară şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi au obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară ori au domiciliul în România.

În plus, trebuie să plătească această contribuţie cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene care nu deţin o asigurare încheiată pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul României, care au solicitat şi au obţinut dreptul de a sta în România pentru o perioadă de peste 3 luni.

Totodată, au obligaţii şi persoanele din statele membre ale UE care lucrează în România şi care locuiesc în alt stat membru în care se întorc de regulă zilnic ori cel puţin o dată pe săptămână.

Trebuie să plătească contribuţii şi pensionarii din sistemul public de pensii care nu mai au domiciliul în România şi care îşi stabilesc reşedinţa pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene sau pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială, care nu deţin o asigurare.

În schimb, nu au calitatea de contribuabil persoanele enumerate, care deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în sistemul de securitate socială din alt stat membru al UE, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România are încheiate acorduri bilaterale.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro