Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat miercuri că legea antifumat nu are nevoie de norme de aplicare, actul normativ adoptat de Parlament fiind ''destul de clar''.
'Scrie destul de clar în lege. Am pregătit un ghid, este şi pe site-ul Guvernului o schemă de aplicare. Contravenţiile se aplică de poliţia locală sau de Ministerul de Interne. Sper să fie util acest ghid şi să-l consulte toţi cei care au semen de întrebare în legătură cu acest proiect şi să sperăm că el va fi implementat cu success, pentru că asta este cheia a ceea ce ne dorim cu toţii, din moment ce avem această legislaţie'', a declarat Dan Suciu.
El a mai spus că nu se va fuma în Palatul Victoria şi că se încearcă organizarea un spaţiu de fumat în curtea interioară a palatului. Dan Suciu a fost întrebat şi câţi oameni vor mai rămâne la birou, în Guvern, în timpul orelor de program.
''Toţi! Vă spun cu multă seriozitate: toţi oamenii vor rămâne în Guvern'', a replicat purtătorul de cuvânt al Executivului.
De asemenea, Dan Suciu a precizat că sesizarea organelor competente să aplice amenzi contravenienţilor nu reprezintă o urgenţă, astfel încât să fie apelat numărul 112.
''Legea e lege. Ţine de agentul respective să considere ce este necesar să aplice'', a adăugat el, ca răspuns la întrebarea referitoare la sancţiunea pe care trebuie să o aplice poliţiştii într-o primă fază – avertisment sau amendă.
Potrivit Ghidului postat pe site-ul Executivului, se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.
În aprecierea caracterului de închis/deschis al unui spaţiu, nu se va ţine cont de natura materialului din care sunt confecţionaţi pereţii sau tavanul, plafonul sau acoperişul. Oricare ar fi materialul folosit la construcţia pereţilor sau tavanului (zidărie, textil, lemn, folie plastic etc.) şi oricare ar fi densitatea materialului (material perforat etc.), atât timp cât există un tavan şi cel puţin 2 pereţi, spaţiul respectiv va fi considerat ''spaţiu închis''. Totodată, nu se va ţine cont de caracterul temporar sau permanent al pereţilor sau spaţiului. Dacă un element de construcţie îndeplineşte funcţia de ''perete'' (limitează, separă sau izolează) şi este vizibil, spaţiul din care face parte va fi considerat ''spaţiu închis'' chiar dacă elementul respectiv se poate plia, ridica etc., adică este perete doar temporar.
În ghid se mai arată şi că fumatul este interzis în spaţiile închise din toate locurile de muncă - în instituţii publice centrale şi locale, unităţi comerciale, cum ar fi magazine, expoziţii/ târguri în spaţiu închis, centre comerciale, pieţe închise. Potrivit ghidului, nu se va mai fuma în restaurante, baruri, cafenele, terase închise, unităţi de cazare, cluburi - inclusiv cele cu acces restricţionat, cazinouri, săli polivalente, unităţi cultural-artistice, sportive, recreative. Fumatul va fi interzis şi în spaţiile comune din clădirile de locuinţe, cum ar fi holuri sau lift.