Vineri, 19 aprilie 2024 - 2:00:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Fost ofiţer SRI, condamnat la închisoare pentru trafic de influenţă


8 octombrie 2013

Tribunalul Prahova l-a condamnat la trei ani închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de şapte ani, pe fostul ofiţer SRI Sorin Dobîrcianu, trimis în judecată în primăvara acestui an pentru săvârşirea a trei infracţiuni e trafic de influenţă.

Conform soluţiei postate pe portalul instanţelor de judecată, fostul ofiţer SRI a fost găsit vinovat de comiterea a două dintre cele trei infracţiuni de trafic de influenţă pentru care procurorii l-au trimis în judecată, pentru una dintre infracţiuni nefiind întrunite toate elementele constitutive.

Sentinţa pronunţată de magistraţii de la Tribunalul Prahova, care a fost instanţă de fond în acest dosar, nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Ploieşti.

Procurorii care au instrumentat acest caz l-au trimis în judecată pe fostul ofiţer SRI Sorin Dobîrcianu pentru comiterea a trei infracţiuni de trafic de influenţă, el fiind acuzat că pretindea că are relaţii şi influenţă asupra unor lucrători din Serviciul Român de Informaţii, Garda Financiară sau Poliţie şi pretindea diverse bunuri promiţându-le unor persoane fie că le ajută să se angajeze în aceste structuri, fie că le rezolvă diverse probleme.

Astfel, potrivit procurorilor, prima infracţiune de trafic de influenţă s-ar fi produs în aprilie 2009, când Dobîrcianu a pretins şi primit de la o persoană un notebook în valoare de 5.500 de lei, spunându-i acesteia că are influenţă asupra unor funcţionari din conducerea SRI şi că poate interveni pentru a o ajuta să se angajeze în această instituţie. În baza probelor administrate, magistraţii de la Tribunalul Prahova au decis că pentru această acuzaţie "faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii".

Anchetatorii acuză, de asemenea, că anul acesta, pretinzând că are influenţă asupra unor comisari din structura centrală a Gărzii Financiare, fostul ofiţer SRI a primit de la administratorul unei firme din Bucureşti mai multe bunuri, respectiv ţigări, cafea băuturi alcoolice, spunând că respectivele bunuri vor fi oferite comisarilor Gărzii Financiare, pentru ca aceştia să nu întocmească un act care intra în atribuţiile lor de serviciu. Anchetatorii au stabilit că, în data de 7 februarie 2013, suspectul a primit de la acelaşi administrator un televizor LCD în valoare de 6.000 de lei, iar câteva zile mai târziu a primit de la acesta mai multe materiale de construcţie promiţând că, în schimb, va interveni în favoarea lui pe lângă comisarii de la Garda Financiară.

În ceea ce priveşte a treia infracţiune de trafic de influenţă, faptă comisă în luna februarie a acestui an, anchetatorii au stabilit că fostul ofiţer SRI a cerut de la o persoană cercetată de poliţie un produs Blue-Ray şi suma de 2.500 de lei, pretinzând că are influenţă asupra poliţistului care o cerceta şi că îi va da acestuia aparatul şi banii, pentru a soluţiona favorabil cauza.

Magistraţii care au pronunţat sentinţa în acest caz au dispus eliberarea de îndată a lui Dobîrcianu, care este arestat de la începutul lunii martie în acest dosar, precum şi confiscarea unor sume de bani a mai multor bunuri primite ca urmare a comiterii infracţiunilor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro