Timp de o lună de zile, un nor radioactiv a stat deasupra României, cele mai mari concentraţii fiind înregistrate în sudul ţării. Experţii susţin că nu există, însă, motive de îngrijorare.
Serviciul de Meteorologie din Rusia a confirmat la rândul său, cu mare întârziere, că a observat ”o contaminare extrem de mare” cu izotopul radioactiv Ruteniu 106 în regiunea sudică a Munţilor Urali în ultima parte a lunii septembrie.
Anunţul ruşilor a venit după ce numeroase staţii de monitorizare a radiaţiilor din Europa, din ţări ca Germania şi Franţa, au detectat niveluri crescute ale acestui izotop în aer.
Norul radioactiv a stat deasupra României din 15 septembrie până în 10 octombrie, cele mai mari concentraţii de Ruteniu 106, substanţă folosită în industria farmaceutică şi radioterapie, fiind înregistrate în sudul României, la Alexandria, Giurgiu, Bucureşti şi Constanţa, anunţă Ştirile TVR.
Specialiştii susţin că românii nu au fost expuşi niciunui pericol, chiar dacă a fost activată o celulă de criză.
”O concentraţie foarte mare, de o mie de ori mai mare decât cea care a fost depistată pe medie în Europa, nu face decât să lase depigmentări pe piele, nu este o substanţă cu potenţial cancerigen”, a spus Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România, pentru sursa citată.
„Radioactivitatea unui asemenea nor nu este excesivă şi când spun asta ma bazez pe catastrofa de la Cernobîl din 1986. Riscurile şi efectele biologice care se produc sunt mai degrabă pe termen mediu şi lung”, a explicat şi Miron Alexandru Bogdan, profesor de pneumologie la UMF Carol Davila.
Ce este Ruteniu 106?
Este forma radioactivă a metalului greu rar Ruteniu, care este foarte asemănător platinei. Izotopii radioactivi ai acestui element se descompun în alte elemente, emiţând radiaţii în acest proces.
Ruteniu 106 este produs din fisiunea atomilor de Uraniu 235, care este folosit în numeroase reactoare nucleare. Este folosit în tratarea cancerului, în special pentru tumorile la ochi sau la piele, dar şi în industria spaţială, fiind utilizat la generarea electricităţii pentru sateliţi.
Ruşii au anunţat că la staţia meteorologică Agrayaş, din sudul Munţilor Urali, concentraţia de Ruteniu 106 a fost de 986 de ori mai mare decât în mod normal.
În Uniunea Europeană, nivelul a fost mult mai mic. Nu a fost comunicată încă sursa radiaţiilor, însă mulţi spun că ar putea avea legătură cu vitrificarea deşeurilor nucleare, un proces în care resturile de combustibili nucleari sunt amestecate cu sticlă topită şi apoi turnate într-un container de oţel, unde se întăreşte. Canistrele sunt apoi sigilate şi depozitate.
TITLURILE ZILEI:
• Elena Udrea, între spital şi instanţă • Protest al angajaţilor ANAF la Ploieşti • Vacanţă cu roboţi şi distracţie. Copiii cuceresc lumea tehnologiei la Ploieşti! • Podul de la Blejoi s-a redeschis, dar şantierul rămâne deschis. Autorităţile critică întârzierile şi pagubele colaterale • Elena Udrea, între spital şi instanţă • Protest al angajaţilor ANAF la Ploieşti • Vacanţă cu roboţi şi distracţie. Copiii cuceresc lumea tehnologiei la Ploieşti! • Podul de la Blejoi s-a redeschis, dar şantierul rămâne deschis. Autorităţile critică întârzierile şi pagubele colaterale
România a stat o lună sub un nor radioactiv
24 noiembrie 2017
- Tags:
- concentratii,
- romaniei,
- expertii,
- ingrijorare,
- inregistrate,
- motive
Din aceeaşi categorie:
HIDRO PRAHOVA SA – Buletin informativ privind calitatea apei în Prahova, emis în data de 31 mai 2024
Top articole
-
Guvernul Bolojan face "victime": 11 comune din Prahova, rămân fără viceprimari!
-
Vara plină de evenimente în Prahova. O săptămână încărcată de poveşti, oameni şi emoţii
-
Ucigaşul cu toporul din Lipăneşti. Tânără de 22 de ani, lovită mortal în plină zi. Agresorul a fost prins la scurt timp!
-
Lovită pe trecerea de pietoni, o femeie din Ploieşti a murit la spital. Fiul cere ajutor pentru a afla adevărul
-
11 suflete, printre care un bebeluş, lăsate sub cerul liber după un incendiu devastator. Apel la umanitate!
-
Femeie aproape ucisă în bătaie de un bărbat care fusese pus în libertate cu câteva ore în urmă
-
Viceprimarul Săraru vrea locuinţă de serviciu....sau decontarea navetei de la Bucuresti!
-
EXCLUSIV VIDEO Nico, surpriza banchetului claselor a 8 a de la Colegiul de Artă Carmen Sylva Ploiesti
-
Groapă de gunoi cuprinsă de flăcări azi-noapte, în Prahova
-
Barajul Paltinu rămâne intact! Operaţiunea de golire s-a blocat înainte să înceapă! Ce au descoperit inginerii
Anul - ediţia nr. 3783
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
Copyright © 2011 - 2025 Ştiri Actuale
ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 1 iulie 2025
Autentificare
Autentificare