Eforturile Bisericii Romano-Catolice de la Bucureşti au dat roade. Martirul Vladimir Ghika este primul preot din România care va fi beatificat. Monseniorul a murit în perioada regimului ceuşist, dar activităţile sale religioase şi umanitare îi sunt recunoscute. După 10 ani în care Vaticanul a analizat dosarul vieţii sale, preotul Ghika va primi titlul de „Fericit”. Decretul de recunoaştere a martiriului a fost semnat de Papa Francisc, anul acesta, pe 27 martie.
Monseniorul Vladimir Ghika s-a născut în 1873, la Constantinopol, şi făcea parte dintr-o familie boierească ilustră. Prinţ, preot şi martir, Vladimir Ghika şi-a dedicat întreaga viaţă credinţei. Monseniorul a susţinut permanent Biserica Catolică din România. În anii '50, a fost arestat şi închis la Jilava, unde a murit după 2 ani de detenţie. A rămas în memoria colectivă pentru faptele sale umanitare.
„A creat primul serviciu de ambulanţă din Romania, în timpul răscoalei ţăranilor din anul 1907. De asemenea, a infiinţat primul dispensar gratuit în România, la Bucureşti. A fost, am putea spune, primul ambasador oficios al României la Vatican, între anii 1918 şi 1919”,a spus Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti.
Beatificarea este etapa care precedă Sanctificarea. Pentru asta, însă, Vaticanul trebuie să stabilească dacă Fericitul a săvârşit minuni. La slujba de beatificare vor fi prezenţi înalţi ai Bisericii Catolice din ţară, dar şi din străinătate.
„Avem semnale că vor fi peste 200 de preoţi la această liturghie a beatificării, vor fi aproximativ 20 de episcopi din ţară şi din afara ţării, romano-catolici li greco-catolici. Vor fi de faţă, sigur, şi mai mulţi cardinali, trei cardinali până în acest moment şi, sigur, va fi de faţă şi reprezentantul Sfântului Părinte Papa Francisc, eminenţa sa cardinalul Angelo Amato”, afirmă Daniel Bulai, coordonatorul evenimentului.
Slujba de beatificare va avea loc pe 31 august, în Capitală, unde sunt aşteptaţi peste 8.000 de credincioşi din toate zonele ţării, intrarea fiind liberă.